U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Kinderboekprijs voor Hofman en Heymans


AMSTERDAM, 2 JUNI. Het kinderboek Zwart als inkt van Wim Hofman is uitgeroepen tot het beste boek voor kinderen tot 11 jaar en bekroond met de Gouden Griffel 1998. De Gouden Penseel, voor het best gellustreerde boek, is gewonnen door Margriet Heymans voor Wezen van Woesteland. Zij won deze trofee voor de derde keer.

Hofman en Heymans hebben hun boeken zowel geschreven als gellustreerd. De dubbeltalenten krijgen hun prijzen op 4 oktober uitgereikt aan de vooravond van de Kinderboekenweek. De stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) maakte vandaag ook de winnaars van zeven Zilveren Griffels en twee Zilveren Penselen bekend.

Hofman viel met Zwart als inkt, een versie van het sprookje van Sneeuwwitje en de zeven dwergen, al eerder in de prijzen. Eerder dit jaar werd het boek bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs terwijl het werk vorig jaar tot een van de Best Verzorgde Boeken werd gekozen. Hofman, die de gebeurtenissen beschrijft inclusief alle 'geheime en gruwelijke details' werd door de jury geprezen om zijn 'verfrissend en origineel' taalgebruik.

Margriet Heymans kreeg in 1973 en 1988 Gouden Penselen voor respectievelijk Hollidee de circuspony en voor de illustraties in Annetje Lie in het Holst van de nacht van Imme Dros. De laatste krijgt overigens voor de elfde keer een Zilveren Griffel, die jaar voor Dit is het huis bij de kromme boom. Vijf van de met Zilver bekroonde boeken zijn van de hand van niet eerder bekroonden, onder wie Philip Mechanicus met De vrolijke keuken. (ANP)

NRC Webpagina's
2 JUNI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)