U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
( a d v e r t e n t i e )   
Centraal Beheer
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
IMF
Russian Stock Market
The Russian Exchange
IMF
Russisch Overheid Internet Informatie Netwerk
De Doema
(in Russisch)
Tokyo Stock Exchange

Jeltsin tracht crisis roebel te bezweren


MOSKOU, 28 MEI. De Russische president Jeltsin heeft vandaag getracht de onrust op de financiële markten weg te nemen, nadat gisteren een renteverhoging van 50 procent naar 150 procent werd doorgevoerd om de roebel te steunen.

,,De Russische financiële markt zal niet instorten. De centrale bank en het ministerie van Financiën hebben voldoende reserves om de situatie onder controle te houden,'' zei Jeltsin vanmorgen na afloop van een crisisberaad met onder meer premier Kirijenko, minister van Financin Zadornov en centrale-bankpresident Doebinin.

De aandelenkoersen in Rusland daalden gisteren met 12 procent uit angst voor devaluatie van de roebel. Daarmee hebben aandelen alleen dit jaar al ruim 50 procent aan waarde verloren. De druk op de roebel is fors toegenomen als reactie op de verslechterende overheidsfinanciën in Rusland en het afnemende vertrouwen van beleggers in het herstel van Aziatische landen van de financiële crisis in die regio. De aandelenkoersen in Azië daalden vanmorgen per saldo, en zijn weer dichtbij het dieptepunt dat afgelopen januari werd bereikt toen de Azië-crisis op een hoogtepunt kwam. Japan meldde vanmorgen nieuwe economische tegenslagen, waaronder een daling van de industriële productie en de detailhandelsverkopen.

Jeltsin zei vandaag nog in contact te zullen treden met buitenlandse regeringsleiders en staatshoofden, onder wie de Amerikaanse president Clinton en de Duitse bondskanselier Kohl, om hen te vragen vertrouwen uit te spreken in het Russische beleid. De aandelenkoersen in Moskou veerden vanmorgen iets op. Beleggers hoopten dat het Internationale Monetaire Fonds, waarvan vandaag vertegenwoordigers in Moskou arriveren, spoedig overgaat tot uitkering van 670 miljoen dollar als onderdeel van een totale lening van 9,2 miljard dollar. Onderminister van Financiën Vjoegin zei dat de IMF-lening misschien niet genoeg is, en dat een aanvullend hulppakket nodig is. Een IMF-functionaris zei dat zo'n maatregel niet wordt overwogen. IMF-directeur Camdessus verklarde gisteren dat er geen crisis is in Rusland en dat de regering ,,aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt'' met het financiële beleid.

Jeltsin zou vandaag een nieuw decreet ondertekenen dat de belastingdienst de volmacht geeft bezittingen in beslag te nemen van degenen die weigeren belasting te betalen. Moeilijkheden bij het innen van belastingen zijn een belangrijke hinderpaal bij het saneren van de Russische overheidsfinanciën. Het begrotingstekort, officieel geraamd op 4,9 procent van het bruto binnenlands product, lijdt sterk onder de hogere rente waarmee de roebel nu wordt verdedigd. (AFP, AP, Reuters)

NRC Webpagina's
28 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s)
Rabobank - Maak uw eigen financiele site

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)