U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Duitse mediafusie verboden wegens monopolievorming


BRUSSEL, 28 MEI. De Europese Commissie heeft gisteren unaniem de voorgenomen fusie verboden tussen de Duitse mediaconcerns Bertelsmann en Kirch en de kabelmaatschappij van Deutsche Telekom op het gebied van betaaltelevisie.

Volgens Europees commissaris Van Miert (mededinging) zou de fusie leiden tot een monopolie op sport- en filmrechten, alsmede de technologie voor decoders.

De Duitse mediamagnaat Leo Kirch wilde zijn noodlijdende betaalzender DF1 en sportkanaal DSF onderbrengen in Premiere. Deze betaalzender is een dochter van CLT-UFA, waarin Bertelsmann grootaandeelhouder is. Kirch zou ter compensatie voor de financile verliezen ook de moderne technologie voor decoders, apparatuur voor afstandsbediening, inbrengen. Gezamenlijk wilden Kirch en Bertelsmann pay-per-view aanbieden, programma-aanbod op bestelling. Daarvoor hadden zij het kabelnetwerk van Deutsche Telekom nodig. Dat netwerk zou daardoor niet zijn te gebruiken voor andere, regionaal opererende exploitanten.

Ook zouden toekomstige en mogelijk Amerikaanse concurrenten geen toegang kunnen krijgen tot de moderne decodertechnologie van Kirchs dochters BetaDigital en BetaResearch. Dat zou potentile concurrenten voor jaren op achterstand zetten, hetgeen de markt nog eens extra afschermt. Verder zou de fusie Kirchs uitgebreide catalogus aan films en sportrechten afschermen voor derden.

Deutsche Telekom gaf enkele weken geleden al te kennen het kabelnet ook voor anderen te willen openstellen, om daarmee toch een fusie mogelijk te maken. Ook in een laatste gesprek liet Leo Kirch commissaris Van Miert dinsdagavond weten water in de wijn te willen doen door zijn filmbibliotheek en decodertechnologie ook voor derden bereikbaar te maken. Maar Bertelsmann zei onder deze voorwaarden niet tot een fusie te willen komen. Eerder stuurden alle lidstaten op Luxemburg na, waar CLT-UFA formeel is gevestigd, op een verbod aan.

De Duitse Eurocommissarissen Bangemann en Wulf-Matthies steunden op het laatste moment Van Miert. Ook de Franse Eurocommissarissen en commissievoorzitter Santer waren voor de fusie gewonnen, om Amerikaanse partijen buiten de deur te houden.

Bertelsmann gaat nu mogelijk alleen verder met Deutsche Telekom. Het afketsen van de fusie kan grote gevolgen hebben voor Kirch, die na snelle uitbreiding begin jaren negentig, in financile problemen verkeert. Kirch kocht voor 2,8 miljard Zwitserse frank de wereldrechten op de WK's voetbal in 2002 en 2006. (ANP)

NRC Webpagina's
28 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)