U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
( a d v e r t e n t i e )   
Centraal Beheer
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
ING
Postbank
Bank Brussels Lambert


Dochters stuwen winst van ING op

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 28 MEI. Bankverzekeraar ING heeft in het eerste kwartaal dankzij de bijdrage van drie nieuwe dochterondernemingen een nettowinst geboekt van 1,94 miljard gulden, een stijging van 86 procent. De winstgroei is ook een gevolg van de beleggingsresultaten die voor het eerst in het resultaat worden opgenomen.

Voor het lopende jaar verwacht het financiële concern een groei van de winst per aandeel van 30 tot 35 procent. In het eerste kwartaal steeg de winst per aandeel met 77 procent tot 2,11 gulden. Dit heeft het bedrijf vanmiddag bekendgemaakt.

ING heeft in het eerste kwartaal een extra voorziening getroffen van 400 miljoen gulden voor mogelijke tegenvallers in Azië, met name in Indonesië. Het bedrag van 400 miljoen komt bovenop de reguliere reservering voor kredietstroppen van 295 miljoen gulden. Deze voorziening is met 47,5 procent verhoogd ten opzichte van de eerste drie maanden van 1997. Het geld voor de extra Azië voorziening komt vrijwel overeen met de boekwinst op twee verkochte participaties: in Libertel (223 miljoen gulden) en de Belgische Kredietbank (198 miljoen).

Over de eerste drie maanden zorgden de verzekeringsactiviteiten voor een winst voor belastingen van 1,20 miljard gulden. In 1997 bedroeg het resultaat 651 miljoen gulden. De hoge winstgroei is onder meer het gevolg van gewijzigde waarderingsgrondslagen: zo worden de beleggingsresultaten bij de winst opgeteld, terwijl die tot dit jaar bij het vermogen werden opgeteld. Ook de acquisitie vorig jaar van de Amerikaanse verzekeraar Equitable of Iowa (48 miljoen winstbijdrage) zorgde voor een forse winstgroei.

ING heeft de cijfers van het eerste kwartaal van vorig jaar aangepast voor de dit jaar ingevoerde stelselwijziging. Na die correctie bedroeg de brutowinst van de verzekeringsgroep vorig jaar 797 miljoen. Ten opzichte van dit aangepast bedrag komt de winststijging in het eerste kwartaal van dit jaar op 51 procent. Exclusief bijzondere factoren als stelselwijziging en overnames steeg het verzekeringsresultaat met 9,3 procent.

De bankactiviteiten van de ING Groep (ING, Postbank) realiseerden een iets hoger resultaat dan de verzekeringsgroep. Mede dankzij de verwerving van de Belgische Bank Brussel Lambert (225 miljoen gulden bijdrage) kwam het brutoresultaat uit op 1,27 miljard gulden. Een jaar eerder bedroeg de kwartaalwinst 620 miljoen.

Na aanpassing voor de stelselwijziging bedroeg de eerste-kwartaalwinst van de bankenpoot vorig jaar 669 miljoen gulden. Ten opzicht van dit resultaat komt de winstgroei in de eerste drie maanden van dit jaar uit op 90 procent. Zonder bijzondere factoren steeg de winst van de bank met 10,3 procent.

NRC Webpagina's
28 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s)
Rabobank - Maak uw eigen financiele site

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)