U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Legends of the Fall

DANA LINSSEN
Sommige geflopte films blijken een paar jaar later opeens enorm mee te vallen. Genante acteerprestaties worden vergoelijkend als benedenmaats afgedaan, vergezochte plotwendingen als charmant en een instant liefdesdrama is romantisch geworden. Maar dat alles is Legends of the Fall (1994) zelfs niet gegund. Het in de nadagen van het Wilde Westen gesitueerde familiedrama over de drie broers Ludlow, die alledrie verliefd zijn op de verloofde van de jongste, blijft ook nu hoofdrolspeler Brad Pitt een echte ster geworden is, gewoon een draak.

De film was ongetwijfeld bedoeld als star verhicle voor Pitt, die na zijn rollen in Thelma & Louise (1991) en Interview with the Vampire (1994) in rap tempo Hollywood veroverde. Maar voor een echte idolenfilm was hij in Legends of the Fall, als de onstuimige en getormenteerde middelste broer Tristan, veel te weinig te zien. En dan ging zijn gezicht meer dan de helft van de tijd ook nog eens verscholen achter ondoordringbare baardgroei.

Die ondoorzichtigheid kenmerkt de hele film. Nu eens wordt het verhaal verteld door One Stab, een Indiaan die op de Ludlow-ranch woont, dan weer wordt de narratie bepaald door brieven. En net als je je met een van de karakters denkt te kunnen identificeren, zwiept de regisseur de camera al weer weg, om vooral de andere personages maar niet te kort te doen.

Het is trouwens niet Pitt die hier het echte slachtoffer van wordt. Hij hoeft alleen maar even met vochtige lippen langs het oorlelletje van de verloofde van zijn jongste broer te ademen of de fans zijn alweer tevreden. Nee, echt bekaaid komt vooral Anthony Hopkins eraf, als de eigenzinnige pater familias. Hij krijgt niet meer dan een paar losse zinnen en een handvol norse blikken tot zijn beschikking. En net als zijn personage ertoe lijkt te gaan doen, heeft het een hersenbloeding gekregen en moet Hopkins scheefgebekt en kwijlend zijn waardigheid bewaren. Wat hem lukt - natuurlijk - maar Legends of the Fall is dan al niet meer te redden.

Legends of the Fall, (1994, VS, Edward Zwick), SBS6, 20.30-22.55u.

NRC Webpagina's
25 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)