U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
( a d v e r t e n t i e )   
Centraal Beheer
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s

Juventus vreest Reals honger naar succes

Door onze redacteur GUUS VAN HOLLAND
AMSTERDAM, 20 MEI. Juventus begint vanavond als favoriet aan de finale van de Champions League tegen Real Madrid. De sterkste Europese ploeg van de laatste jaren beschikt niet alleen over meer individuele kwaliteiten dan de Spaanse ploeg, maar vormt vooral een beter team. Sinds Marcello Lippi in de zomer van 1994 trainer werd, is Juventus elk jaar sterker geworden. Maar het is de vraag of de Italiaanse ploeg tegen het minder sterk geachte Real Madrid zijn vaak indrukwekkende voetbal kan spelen. Finales zijn haast per definitie onvoorspelbaar.

Voor de vierde maal in successie speelt Juventus een Europese finale (één keer UEFA Cup, drie keer Champions League). Daarvan won de Turijnse club er slechts één, in 1996 van Ajax, na strafschoppen. Nooit maakte Juventus in die wedstrijden meer dan één doelpunt. Het zijn feiten die de kwetsbaarheid van Juventus aantonen. Dat is waarop Real Madrid zijn hoop heeft gevestigd. Trainer Jupp Heynckes en zijn spelers dromen ervan dat de Italianen Del Piero en Inzaghi in de Amsterdam Arena eens niet scoren. Want scoren hebben deze twee spelers al veelvuldig gedaan. In de Champions League maakten ze dit seizoen samen al zestien doelpunten (10 en 6) en in de Italiaanse competitie 39 doelpunten (21 en 18).

Gesteund door het middenveld met leider Deschamps, spelverdeler Zidane, hardloper Di Livio en inspirator Davids zal Juventus proberen de oude kwetsbare centrale verdedigers Hierro en Sanchis en de wispelturige vleugelverdedigers Panucci en Roberto Carlos uiteen te spelen. Maar aan de andere kant moet Juventus de aanvallende kwaliteiten van Real niet onderschatten. Mijatovic en Morientes zijn snelle en slimme spitsen. De slag wordt op het middenveld gestreden. De vraag is of Karembeu, Seedorf, Redondo en Raúl (of Amavisca) wel genoeg in huis hebben om de Turijnse ploeg in bedwang te kunnen houden.

De grote kracht van Italiaanse ploegen is altijd inzet, kracht en vooral concentratievermogen. Vooral Italiaanse verdedigers zijn bijna ongeëvenaard op die onderdelen. Spaanse verdedigers lijken meer op Zuid-Amerikanen. Hard en meedogenloos, maar heel wisselvallig en altijd sluipen er momenten van concentratieverlies in hun spel. Hierro, de rijzige, stijlvolle, trapvaste centrumverdediger, is er zo een. Roberto Carlos, de Braziliaanse linkerverdediger met de bijzondere vrije trappen, zoekt te veel naar mooie oplossingen en Redondo, de elegante Argentijnse leider op het middenveld met de mooiste kapbeweging, is traag en soms heel lui.

De verdediging van Juventus mag dan agressiever, harder en sneller lijken dan die van Real. Sinds hun beste verdediger Ferrara door een beenbreuk halverwege het seizoen is weggevallen, zoekt de defensie naar het juiste evenwicht. Ferrara's vervanger is de kwetsbare Iuliano. De Uruguayaanse centrumverdediger Montero heeft moeite leiding te geven aan de allerminst degelijke backs Torricelli en Pessotto. Vandaar dat trainer Lippi halverwege het seizoen pleitte voor de komst van Davids. De agressieve Nederlander is sterk in de bal afpakken en inspirerend. Zijn nadeel is weer zijn overdreven inzet. In negentien wedstrijden voor Juventus kreeg hij al negen gele kaarten.

Wat reputaties betreft, is er geen betere finale denkbaar. Real Madrid was 27 keer Spaans kampioen en 17 keer bekerwinnaar, het won al zesmaal de Europa Cup voor landskampioenen, tweemaal de UEFA Cup en één keer de wereldbeker. Juventus was 25 keer Italiaans kampioen, negen keer bekerwinnaar, won tweemaal de Europa cup voor landskampioenen, eenmaal de Cup voor bekerwinnaars, drie keer de UEFA Cup en tweemaal de wereldbeker.

Real Madrid maakt een zwak seizoen door in de Spaanse competitie. De Duitse trainer Heynckes is er in zijn eerste jaar bij Real niet in geslaagd de grote individuele kwaliteiten te bundelen. Wanneer de club vandaag niet wint, biedt voorzitter Sanz hem hoogst waarschijnlijk een paar dagen later ontslag aan. Real heeft zich ternauwernood geplaatst bij de eerste vier van Spanje. Daarmee heeft ze nog net recht op deelname aan het toernooi om de UEFA Cup van volgend jaar. Maar Real heeft meer nodig. De club hoort in de lucratieve Champions League. De schuldenlast is immens. Afgelopen weekeinde besloot het bestuur een lening aan te gaan van 7,5 miljard peseta's (94 miljoen gulden). Daarmee kan voorzitter de publiciteitsrechten kopen van een marketingfirma en de rechten in eigen beheer nemen. Volgens Sanz een belangrijke stap in de reddingsoperatie van de club.

Een Amsterdams stadion vol Italianen en Spanjaarden heeft hopelijk geen verlammende, maar een inspirerende werking op de spelers. Real en zijn massale aanhang is hard toe aan zijn zevende Europese titel. Vamos a por la septima, staat er in kapitale letters op de speciale uitgave van het Real-clubblad. Eindelijk na 17 jaar staat de Koninklijke weer in de finale. Die honger naar succes, vrezen Lippi en Juventus het meest. De favorietenrol drukt zwaar op de Italianen. Zoals vorig jaar, toen Borussia Dortmund tegen alle verwachtingen in München de finale van de Champions League won.

Opstellingen: Juventus: Peruzzi; Torricelli, Montero, Iuliano en Pessotto; Di Livio, Deschamps, Zidane en Davids; Inzaghi en Del Piero. Real Madrid: Illgner; Panucci, Hierro, Sanchis en Carlos Roberto; Karembeu, Seedorf, Redondo en Raúl; Mijatovic en Morientes. Scheidsrechter Krug (Duitsland).

NRC Webpagina's
20 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s)
Rabobank - Maak uw eigen financiele site

BMW - huisselectie showroom

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)