U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    F I L M  &  V I D E O  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

T I T E L : Goshogaoka
R E G I E : Sharon Lockhart

Cinema De Balie, Amsterdam, za 23 mei en za 30 mei, 23.00u. Inl. (020) 5535 151.

Precieze choreografie van alledag

Door BIANCA STIGTER
De camera neemt op wat hij ziet en in dit geval zijn dat zes maal tien minuten onversneden basketballende meisjes. De camera zoomt niet in en zoomt niet uit, kijkt niet naar links of naar rechts. Geduldig wacht hij tot er meisjes in zijn blikveld komen, die twee aan twee een oefening doen. Soms mislukt er een; dribbelen is moeilijk, zeker als je het tussen je benen door moet doen.

De meisjes zorgen zelf voor close-ups en totalen. Dribbelen doen ze dichtbij de camera, maar in de volgende tien minuten staan ze verder weg in een kring, of liggen ze op de grond voor een massage.

De Amerikaanse kunstenaar Sharon Lockhart (1964), die eerder vooral foto's exposeerde, filmde Goshogaoka met de miniemste middelen. De film is niet gemonteerd, de camera beweegt niet, en het resultaat is een wonderschone, nooit als dans bedoelde dans, waarin de fouten die de identiek geklede meisjes maken als komische contrapunten fungeren.

Goshogaoka werd gefilmd op een middelbare school in Japan, en Lockhart vermengt door deze keuze esthetische genietingen met sociale vooroordelen. Zou je anders naar deze precieze choreografie van alledag kijken als de meisjes niet Japans waren? Lockhart schept in ieder geval een grote afstand tussen haar oosterse personages en haar westerse publiek door wat de meisjes zeggen en zingen niet te ondertitelen.

Goshogaoka was in Nederland al te zien op het International Film Festival Rotterdam. De film wordt, in samenwerking met galerie Paul Andriesse, nu twee keer in De Balie vertoond.

NRC Webpagina's
20 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)