U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
( a d v e r t e n t i e )   
Centraal Beheer
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


Ahold koopt voor 5,4 mld Giant Food

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 20 MEI. Detailhandelsketen Ahold neemt voor 5,4 miljard de Amerikaanse supermarktketen Giant Food over. Met een jaaromzet van 8,4 miljard gulden is Giant Food bijna net zo groot als Albert Heijn.

Bestuursvoorzitter C. van der Hoeven van Ahold maakte gisteren bekend dat Ahold later dit jaar met een aandelenemissie zal komen om de overname te financieren. Hoe groot die emissie gaat worden, weet Ahold nog niet. ,,We hebben nog voor 500 miljoen dollar van de emissie eerder dit jaar op de plank liggen. We weten niet hoe lang de afronding van de Amerikaanse acquisitie gaat duren en in de tussentijd kunnen zich overnames in het Verre Oosten of Latijns Amerika voordoen'', aldus Van der Hoeven vanochtend in een toelichting.

Na de afronding van de overname van Giant Food zal Ahold in de Verenigde Staten beschikken over ruim duizend supermarkten met een totale omzet van 40 miljard gulden per jaar. Het werkgebied van Giant Food sluit aan bij de Ahold-ketens Stop & Shop, Tops Markets, Bi-Lo en Giant Food Stores, niet te verwarren met de acquisitie van gisteren. Ahold spreekt zelf van een ,,naadloze aansluiting''.

Als gevolg van de overname zal de totale omzet van Ahold stijgen naar 70 miljard gulden per jaar. ,,De overname past in ons streven om in 2002 de omzet van 1997 verdubbeld te hebben tot 100 miljard. De helft via autonome groei, de helft via overnames'', aldus Van der Hoeven. ,,In dat streven is niets veranderd.''

Hij verwacht dat de 176 vestigingen van de supermarktketen, waar 28.000 mensen werken, volgend jaar ,,belangrijk aan de winst zal bijdragen'', na een neutraal effect in het lopende jaar. Ahold zal een bod van 43,50 dollar uitbrengen op de bijna 60 miljoen niet-stemgerechtigde aandelen die via de beurs worden verhandeld. De geboden prijs ligt 14 procent boven de slotkoers van het aandeel Giant Food van maandag.

Naast de beursgenoteerde aandelen heeft Ahold ook overeenstemming bereikt met de Britse detailhandelsketen Sainsbury, dat via een Amerikaanse dochter over twee pakketten van elk 125.000 aandelen beschikt. Deze aandelen geven Ahold de volledige zeggenschap bij Giant Food.

Een overname van de Amerikaanse keten Shaws, eveneens in handen van Sainsbury, sluit Van der Hoeven uit. ,,Shaws is actief in New Engeland, ingeklemd in de regio's waar Ahold al zit. Een dergelijke overname zullen de kartelautoriteiten nooit goedvinden.'' Ook bij de overname van Giant Food loopt Ahold het risico dat het enkele vestigingen in de Verenigde Staten moet afstoten. ,,Ik verwacht dat we maximaal een handjevol moeten verkopen. De Amerikanen kijken per vestiging of er sprake is van concurrentiebederf. Bij de overname van Stop & Shop in 1996 moesten we dertig vestigingen van de hand doen. Dat is inmiddels gebeurd en we hebben daarbij een klein boekverlies geleden.''

In het komende jaar denkt Ahold door de overname circa 30 miljoen dollar aan extra besparingen te kunnen boeken. In het jaar 2000 moet dat zijn opgelopen tot 50 miljoen.

NRC Webpagina's
20 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s)
Rabobank - Maak uw eigen financiele site

BMW - huisselectie showroom

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)