U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Onrust verspreidt zich buiten Jakarta


JAKARTA, 16 MEI. De golf van plunderingen en brandstichtingen heeft zich verspreid naar verschillende steden in Indonesië, maar in de hoofdstad Jakarta is het afgelopen nacht relatief rustig gebleven. President Soeharto praat vandaag met studentenleiders over hun eisen tot politieke hervormingen.

De opperbevelhebber van de strijdkrachten, generaal Wiranto, tevens minister van Defensie, heeft vanochtend verklaard dat eerder deze week met oorlogsmunitie is geschoten tijdens de studentenrellen. Daarmee hebben de militairen zich niet gehouden aan de eigen richtlijnen, aldus Wiranto. De Indonesische media berichtten vanochtend over nieuwe straatrellen en plunderingen in onder andere Surabaya, de tweede stad van Indonesië, Solo, Yogyakarta, Bandar Lampung en Palembang. Volgens de Jakarta Post ontaardde een demonstratie van duizenden mensen in Surabaya in ,,een orgie van oproer op grote schaal, brandstichting en plundering.'' Bij de rellen in de stad is ten minste één dode gevallen.

De rust lijkt enigszins te zijn teruggekeerd in Jakarta, nadat donderdagnacht nieuwe veiligheidstroepen de stad werden binnengebracht. Met ingang van vandaag zijn de brandstofprijzen in Indonesië verlaagd. Met die gisteren door Soeharto aangekondigde maatregel wordt de eerder, onder druk van het Internationale Monetaire Fonds, opgelegde prijsverhoging gedeeltelijk ongedaan gemaakt. De prijsverhogingen van de eerste levensbehoeften, door het afschaffen van staatssubsidies, zijn een belangrijke reden voor de golf van sociale onrust in Indonesië.

Ook naar de studenten, die de afgelopen weken overal in het land het initiatief namen voor demonstraties tegen de regering, lijkt president Soeharto een verzoenend gebaar te willen maken. Soeharto zou vandaag in Jakarta een onderhoud hebben met een delegatie van studenten over hun eisen tot politieke hervormingen. Afgelopen dinsdag werden bij een demonstratie zeven studenten van de Trisakti-universiteit in Jakarta doodgeschoten. De studenten willen dat Soeharto aftreedt, een eis die sinds gisteren ook wordt ondersteund door basisgeledingen binnen de eigen, regerende Golkar-partij van de president. Soeharto heeft nog niet in het openbaar gereageerd op de openlijke rebellie van de Kosgoro-factie binnen de Golkar-partij.

Intussen is een massale uittocht van buitenlanders uit Indonesië op gang gekomen. Veel landen, waaronder Nederland, hebben maatregelen getroffen om de evacuatie te bespoedigen. Ook etnische Chinezen, vaak het doelwit bij de straatrellen, proberen het land zo snel mogelijk te ontvluchten. In Jakarta hebben bestuurders verklaard dat bij de rellen en brandstichtingen veel meer doden zijn gevallen dan de geschatte 230. (AP, Reuters, AFP)

NRC Webpagina's
16 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s)
Rabobank - Maak uw eigen financiele site

BMW - huisselectie showroom

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)