U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

RTL en Veronica blijven op kabelnet in Amsterdam

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 16 MEI. Televisiekijkers in Amsterdam en omgeving kunnen de televisiezenders RTL4, RTL5 en Veronica voorlopig blijven ontvangen. Onder druk van een kort geding besloot kabelexploitant A2000 gisteren het dreigement de zenders vanaf zondag op zwart te zetten in te trekken.

Het kabelbedrijf had vorige week gedreigd de zenders af te sluiten omdat de de Holland Media Groep (HMG), het bedrijf achter de drie tv-stationszenders, een rekening weigerde te voldoen van 3,2 miljoen gulden voor doorgifte van de signalen in 1996 en 1997. HMG wilde een specificatie van dat bedrag alvorens tot betaling over te gaan en besloot een kort geding aan te spannen om het afsluiten te voorkomen.

Tijdens het kort geding dat vrijdag diende, maakte de rechter duidelijk dat ze een afsluiting van de signalen niet zou toestaan omdat ze dat een te zwaar middel vond. Tegelijkertijd liet ze er geen misverstand over bestaan dat HMG aan A2000 een substantieel bedrag verschuldigd was. De beide partijen kwamen vervolgens overeen dat HMG aan de kabelexploitant 1,5 miljoen gulden als voorschot betaalt en dat het mediabedrijf binnen twee weken aangeeft hoe de definitieve rekening moet worden opgemaakt. Volgens een woordvoerder van HMG denkt het bedrijf er daarbij aan het geschil voor te leggen aan de toezichthouder op de telecommunicatie (Opta) of aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Als de partijen het over deze procedure niet eens worden, kan de rechter over vier weken alsnog uitspraak doen.

Beide partijen reageerden gisteren verheugd op het akkoord omdat de kijker niet de dupe zal worden. ,,Verder zijn we blij dat we niet het hele bedrag hoeven te betalen'', aldus de woordvoerder van HMG. Een woordvoerder van A2000 zei dat de kabelexploitant juist tevreden was omdat er nu onmiddellijk een aanzienlijk bedrag zou worden overgemaakt. A2000 rekent 725.000 gulden voor de doorgifte van een televisiezender per jaar. HMG heeft meerdere malen aangegeven juist betaald te willen worden voor het aanbieden van haar zenders aan kabelmaatschappijen.

NRC Webpagina's
16 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)