U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
A Captive in the Land

TRACY METZ
De avonturenfilm A Captive in the Land van regisseur en medeproducent John Berry die RTL5 vanavond op prime time uitzendt, is een even voorspelbare als ongeloofwaardige draak van een film.

Terwijl de Canadese luchtmacht over Groenland heenvliegt ziet de bemanning dat er een vliegtuig op het ijs is neergestort. De Canadezen hebben een Amerikaanse lefgozer aan boord (Sam Waterston) die landgenoten denkt te gaan redden en met een parachute en wat voorraad springt. Deceptie: het blijken Russen te zijn. Een van hen is nog in leven, maar zijn benen zijn verlamd geraakt bij het ongeluk. Heel toevallig spreekt hij redelijk Engels, sterker nog, hij heeft Hemingway gelezen en kent gedichten van Robert Burns uit zijn hoofd (in het Russisch, dat wel). Hulp blijft uit en de twee mannen zijn een poolwinter lang tot elkaar veroordeeld. Daarmee weet je eigenlijk al hoe de film bijna twee uur lang verder gaat; eigenlijk weet je ook hoe het afloopt.

Het enige moment waarop dit pooldrama je raakt, is de scene waarin de Amerikaan een uitgeputte vogel probeert te vangen. Ten einde raad pakt hij zijn geweer en schiet erop, wel zes keer, maar als hij bij het bloedige hoopje veren staat, blijkt er niets meer van over te zijn. Op dat moment zijn de wanhoop en de naderende dood heel even tastbaar. Die worden nog versterkt als hij terugkomt bij zijn metgezel en ontdekt dat deze heeft geprobeerd er een eind aan te maken door zich uit te kleden en zich in het ijs te verschuilen. Toch zijn er een paar aspecten die deze film bij vlagen intrigerend maakt. Hij is een Russisch-Amerikaanse coproductie uit de nadagen van het Sovjet-rijk, 1990, en er wordt rijkelijk gespeeld met alle vooroordelen over en weer (zal het contractueel zijn vastgelegd dat de verlamde Rus aanzienlijk sympathieker mocht zijn dan de Amerikaan?) Tussen alle platitudes door dwingt de acteerprestatie van deze Alexander Potapov bewondering af: hij moet het in deze rol immers uitsluitend van zijn gezicht hebben, en toch is zijn personage vele malen overtuigender dan die van de Amerikaan.

Een ander reden om toch te kijken, vooral het laatste half uur, zijn de ontzagwekkende Arctische landschappen. Het moet gezegd, het contrast met het zwoele zomerweer geeft ze een onvermoede aantrekkingskracht.

A Captive in the Land, (John Berry, VS, 1991, RTL5, 20.30-22.20u)

NRC Webpagina's
13 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)