U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Consumentenpoot van Enertel naar United Telekabel

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 13 MEI. Enertel, het telecommunicatiebedrijf van energie- en kabelbedrijven, wordt gesplitst. United Telekabel neemt een meerderheidsbelang in de consumentenactiviteiten van het bedrijf. Het Amerikaanse Worldport krijgt de rest van Enertel in handen.

Dat heeft United Telekabel gisteren in een persbericht bekendgemaakt. Een woordvoerder van het energiebedrijf Edon bevestigde vanmorgen dat over de verkoop van Enertel overeenstemming is bereikt. United Telekabel en Edon stonden twee weken geleden nog lijnrecht tegenover elkaar. Toen werd aangekondigd dat Enertel zou worden verkocht aan het Amerikaanse Worldport, maar maakte Edon op een persconferentie onverwacht bekend dat het met drie partners/aandeelhouders (Pnem-Mega, Eneco en Delta) na de verkoop een minderheidsparticipatie in Enertel wilde terugkopen. Op voorwaarde van overname van de consumentenactiviteiten is United Telekabel bereid zijn huidige belang van ruim tien procent in Enertel aan Worldport over te dragen.

United Telekabel, met 1,4 miljoen aansluitingen Nederlands grootste kabelexploitant, zal samen met Worldport een nieuwe onderneming oprichten waarin de bedrijven voor respectievelijk 80 en 20 procent participeren. Die onderneming zal de zogenoemde 1600-diensten van Enertel overnemen, waarmee Enertel zich richt op consumenten en kleine bedrijven. Wie belt voor meer dan honderd gulden per maand kan via deze 1600-diensten klant worden bij Enertel, ook al wordt voor de huisaansluiting het net van KPN Telecom gebruikt. Waarschijnlijk stappen twintig mensen van het huidige Enertel over naar de nieuwe gezamenlijke onderneming. Die krijgt vermoedelijk ook het recht op het gebruik van de naam Enertel.

Naar zich nu laat aanzien blijven alle andere bezittingen en activiteiten van Enertel in handen van Worldport. Het gaat daarbij onder meer om de naam 'Enertel', een groot contract voor de aanleg van 'Edunet' (een netwerk met hoge capaciteit voor scholen en bibliotheken) en de zogenoemde ruggengraat van Enertel, een netwerk van glasvezelkabels met een zeer hoge capaciteit.

NRC Webpagina's
13 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)