U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Geding HMG tegen A2000

Door een onzer redacteuren
HILVERSUM, 13 MEI. De Holland Media Groep (HMG), het bedrijf achter de televisiezenders RTL4, RTL5 en Veronica, daagt het Amsterdamse kabelbedrijf A2000 voor de rechter. Beide partijen zijn het niet eens over de hoogte van het bedrag dat HMG moet betalen aan de kabelexploitant voor doorgifte van de zenders.

De directies van HMG en A2000 hebben gisteren geen overeenstemming bereikt over de betaling van de 3,2 miljoen gulden die het kabelbedrijf tegoed zegt te hebben voor de doorgifte van de HMG-zenders. Eind vorige week dreigde A2000 de zenders op zwart te zetten als niet voor 17 mei wordt betaald. Het gaat om 750.000 gulden per jaar per zender gerekend vanaf 1 januari 1997.

Gisteren bood de HMG-directie aan een deel van het verschuldigde bedrag onmiddellijk te betalen en voor een ander deel een bankgarantie af te geven, omdat voor dat deel de berekening van A2000 onvoldoende gespecificeerd zou zijn. ,,Bij een gas- en lichtrekening krijg je ook een specificatie'', zegt een woordvoerder van HMG.

A2000 weigert hiermee akkoord te gaan. Een woordvoerder wijst er op dat HMG gisteren opnieuw een specificatie heeft gekregen van het verschuldigde bedrag. ,,Over het bedrag bestaat dus geen enkele onduidelijkheid. HMG bedient zich van vertragingstechnieken. Wij doen daar niet meer aan mee.''

HMG wil nu de rechter laten bepalen of het bedrag dat A2000 eist voor doorgifte van de zenders redelijk is. ,,We hopen dat we een rechter kunnen vinden die uiterlijk vrijdag uitspraak doet'', zegt een woordvoerder van het bedrijf. De woordvoerder wil geen mededelingen doen over de precieze hoogte van de betwiste bedragen.

HMG zou het zeer betreuren als de zenders zondagavond om middernacht op zwart zouden gaan. ,,Maar de bal ligt nu bij A2000.'' De woordvoerder van A2000 gaat er vooralsnog van uit dat HMG voor zondag betaalt. ,,Anders gaan de zenders onherroepelijk van de kabel af. De programma's kunnen niet langer op de pof worden gefinancierd.'' A2000 bedient 500.000 huishoudens in Amsterdam en omgeving.

NRC Webpagina's
13 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)