U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Door veiligheidsdiensten

'Archieven ten onrechte vernietigd'

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 13 MEI. De inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben ten onrechte documenten vernietigd. De voormalige secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken is ,,ambtelijk tekort geschoten''. De Tweede Kamer is verkeerd ingelicht over de vernietiging van de archieven. Het archief van de Militaire Inlichtingendienst (MID) is ,,chaotisch''.

Dit blijkt uit het vandaag verschenen rapport 'Beheren en Beweren' van de werkgroep onderzoek archieven inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De werkgroep bestaat uit Kamerleden van PvdA, VVD, CDA en D66 en werd in januari ingesteld na herhaalde berichten over onrechtmatige vernietiging van archieven van deze diensten.

Alle inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben zich volgens de werkgroep niet aan de Archiefwet gehouden. De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) heeft documenten vernietigd zonder een legale vernietigingslijst. ,,Er is sprake geweest van formeel illegale vernietiging'', staat in het rapport.

De Inlichtingendienst Buitenland (IDB) was vooral ,,onwetend'' op het gebied van archiefbeheer. Voormalig secretaris-generaal Hoekstra van Algemene Zaken heeft die onwetendheid echter bewust laten voortbestaan, ook na een ,,achteraf bezien te zwakke poging'' van de rijksarchivaris om in te grijpen, zo schrijven de leden van de werkgroep. De rijksarchiefinspectie had het idee dat ,,doorzetten zou neerkomen op ambtelijke zelfmoord''.

Een deel van het IDB-archief is ondanks een verbod toch vernietigd. Toenmalig premier Lubbers had volgens de werkgroep toen al in de Kamer ontkend dat er vernietigd ,,werd en wordt''.

De IDB werd in 1993 opgeheven. Hoekstra is tegenwoordig lid van de Raad van State en leidt het onderzoek naar de ramp met een El Al-toestel in de Amsterdamse Bijlmer in 1992, waar ook de rol van de Israelische veiligheidsdienst in het geding is.

Van het archief van de MID is ,,aanzienlijk meer bewaard dan aanvankelijk werd gemeld'', staat in het rapport. ,,Dit is echter het gevolg van de chaotische situatie op archiefgebied.''

NRC Webpagina's
13 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)