U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Berlusconi verdacht van omkopen rechters

Door onze correspondent
ROME, 11 MEI. De Italiaanse mediamagnaat en oppositieleider Silvio Berlusconi wordt ervan verdacht rechters te hebben 'gekocht' in de strijd om uitgeverij Mondadori en staatsvoedingsbedrijf SME.

In beide gevallen was Berlusconi's tegenstander de toenmalige president van het computerbedrijf Olivetti, Carlo De Benedetti. In beide gevallen zijn op last van de rechter maatregelen genomen ten gunste van Berlusconi.

De zaak Mondadori speelde begin jaren negentig. In 1990 won De Benedetti door een rechterlijke uitspraak de controle over deze uitgeverij, nu de tweede van Italië. Hij sloot een op het eerste gezicht onaantastbaar pact met andere aandeelhouders. Maar in hoger beroep bepaalde een rechter in 1991 dat dit pact kan worden verbroken. Een deel van de aandeelhouders stapte over naar Berlusconi, die de uitgeverij definitief in handen kreeg.

De SME-affaire gaat terug tot midden jaren. De staatsholding IRI wilde haar dochter SME, waarin een aantal voedingsactiviteiten zijn gebundeld, verkopen. De Benedetti sloot hierover een principe-akkoord met IRI-president Romano Prodi, de huidige premier. Dat akkoord werd op last van de toenmalige socialistische premier Bettino Craxi, een vriend van Berlusconi, ongedaan gemaakt, ten gunste van een consortium waarvan ook Berlusconi deel uitmaakte. De Benedetti procedeerde, maar verloor. SME is overigens nooit aan het consortium verkocht, maar pas in de jaren negentig in delen geprivatiseerd. Tot de verdachten in deze affaires behoren ook Cesare Previti, oud-minister van Defensie en een van de huisadvocaten van Berlusconi's Fininvest-holding; de inmiddels gepensioneerde Romeinse rechter Renato Squillante; en de Romeinse advocaat Attilio Pacifico. De 61-jarige Berlusconi is verdachte in een aantal corruptie- en fraudezaken. Hij is vorig jaar veroordeeld wegens boekhoudkundige fraude.

NRC Webpagina's
11 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)