U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Computerstoring legt ochtendhandel beurs stil

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 11 MEI. Een storing in het datanetwerk tussen de beurs en bankeninstellingen heeft de handel op de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend volledig lamgelegd. Pas om half twaalf was het euvel verholpen en stroomden de orders weer binnen. De graadmeter van de belangrijkste beurskoersen, de AEX-index, won in anderhalf uur handelen 15,21 punten en kwam uit op 1179,19 punten. Deze storing was de tweede binnen een half jaar. Een fout in de software legde in januari het elektronische handelssysteem voor vijf uur plat.

Het computerprobleem van vanochtend kwam de beurshandelaren slecht uit. Na het hoger slot van Wall Street vrijdag en de winsten in Tokio en Hongkong vandaag rekenden zij op een Damrak dat voortvarend van start zou gaan.

,,Vooral voor Ajax is het sneu'', aldus een commissionair. ,,Het programma dat gepaard gaat met de beursnotering van het aandeel Ajax komt door de storing in het gedrang.'' Ajax kreeg een teleurstellende openingsnotering van 32,50 gulden. Het aandeel was voor 25 gulden naar de beurs gegaan. Hoewel de openingskoers 7,50 gulden hoger was dan de introductieprijs, hadden analisten gerekend op een spectaculaire opening van circa 40 gulden. Na een half uur handelen zakte de koers door de introductieprijs en kwam uit op 30,30 gulden. De vraag naar de voetbalstukken was vijftien keer zo groot als het aanbod.

Behalve met de selectiespelers van Ajax werd de beursvloer vanochtend overspoeld door bedrijfsnieuws. Polygram zou voor 20 miljard gulden uit de markt worden genomen door het Canadese concern Seagram, zo meldde het gezaghebbende zakenblad Wall Street Journal. De koers van Polygram steeg onmiddellijk met 5,40 naar 103 gulden. Eigenaar Philips, die driekwart van de aandelen in handen heeft, won op deze vriendelijk gestemde beurs 4,70 op 196,50 gulden. De doorbraak van de 200-guldengrens van dit aandeel kwam daardoor weer in zicht. De verkoop van de verpakkingsdivisie van KNP BT aan twee participatiemaatschappijen beloonden de beleggers onmiddellijk. De transactie levert KNP BT liefst 3,4 miljard gulden op. De koers explodeerde naar een hoogte van 62,30 gulden, een winst van 6,30 gulden.

Akzo Nobel was daarentegen enigszins in mineur door het bericht dat er mogelijk een concurrerend bod wordt uitgebracht op het Britse Courtaulds, de onderneming die Akzo Nobel wil overnemen. Akzo Nobel zakte even weg naar 420, een verlies van 1,50 gulden. Al gauw was Akzo in herstel op 422 gulden, een winstje van vijf dubbeltjes. Grootste verliezer onder de hoofdfondsen was vanochtend ASM Lithography. Het aandeel daalde 2,27 procent (twee gulden) naar 86 gulden. Branchegenoot Baan steeg na een week van verlies. De koers bedroeg vroeg in de middag 86,70, een winst van negen dubbeltjes.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio stond vandaag in het teken van de onderhandelingen tussen Nissan en Daimler-Benz over samenwerking op vrachtwagengebied. Vooral de autofondsen waren bij de beleggers gewild. De Nikkei-index steeg met 232,90 punten (1,5 procent) tot 14.381,90. Het aandeel Nissan Motor ging omhoog met 39 yen tot 434 yen.

NRC Webpagina's
11 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)