U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
KNP BT


KNP BT stoot voor 3,4 mrd divisie af

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 11 MEI. Handels- en verpakkingsbedrijf KNP BT verkoopt zijn verpakkingsdivsie voor 3,4 miljard gulden aan twee internationale participatiemaatschappijen, CVC en Cinven. Het concern heeft deze transactie vanochtend bekendgemaakt. Van de opbrengst van de verkoop keert KNP BT, dat verder gaat als handelsonderneming onder de naam Bührmann, 1,1 miljard gulden uit aan zijn aandeelhouders. KNP BT onderhandelde al enige maanden over de verkoop van zijn verpakkingsbedrijven (8.200 medewerkers, 2,8 miljard gulden omzet). In de laatste ronde deden vijf gegadigden mee voor de verpakkingsbedrijven.

In reactie op de aankondiging schoot de beurskoers van KNP BT vanochtend met zes gulden omhoog naar 62,50 gulden. De verkoop van de verpakkingsbedrijven is een gevolg van een totale reorganisatie van het concern. Onder druk van ondermaatse resultaten verkocht KNP BT vorig al zijn papierproductie aan de Zuidafrikaanse onderneming Sappi.

De nieuwe handelsonderneming Bührmann (14.000 medewerkers, 12 miljard gulden omzet) krijgt uit de verkoop van de verpakkingen 2 miljard gulden mee voor toekomstige overnames. Het handelshuis onderhandelt op dit moment over acquisities met een omzet van 1,5 miljard gulden, zo maakte KNP BT vanochtend tevens bekend. Over het lopende boekjaar rekent Bührmann op een belangrijke stijging van de winst per aandeel (12 tot 20 procent) dankzij een lager aantal winstgerechtigde aandelen, lagere rentelasten en een bedrijfsresultaat in de handelsactiviteiten dat minimaal 10 procent boven dat van 1997 zal liggen.

Voor de uitkering aan zijn aandeelhouders van 1,1 miljard gulden gebruikt KNP BT een nieuwe techniek die is bedacht door zakenbank Kempen & Co. Deze financiële reorganisatie omzeilt de (fiscale) barrières bij de inkoop van eigen aandelen. Per aandeel keert het concern 11,20 gulden in contanten uit. Dat is 20 procent van de beurskoers van afgelopen vrijdag, die toen 56 gulden bedroeg. Deze uitkering is voor Nederlandse beleggers belastingvrij, aldus het concern. Vervolgens wordt het aantal gewone aandelen met 20 procent teruggebracht: voor elke vijf bestaande aandelen krijgt de belegger er vier terug, plus de contante uitkering, die neerkomt op de waarde van één aandeel.

De opbrengst van 3,4 miljard voldoet aan de wens van KNP BT's bestuursvoorzitter K. de Kluis, die een strategische premie wilde bovenop de boekwaarde van de verpakkingsbedrijven. Eerdere indicaties wezen op een minimumopbrengst van 3 miljard.

De Europese Unie en de aandeelhouders van KNP BT moeten de transacties goedkeuren. Op 18 juni houdt het concern een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Begin juli moet de verkoop zijn afgerond. De reorganisatie van de financiële structuur moet eind augustus haar beslag krijgen.

NRC Webpagina's
11 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s)
Rabobank Internetbankieren

BMW - huisselectie showroom

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)