U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T   N I E U W S  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Prins Friso bankier in Londen
ROTTERDAM, 9 MEI. Prins Johan Friso, de tweede zoon van koningin Beatrix en prins Claus, krijgt een baan in het hart van de Europese financiële wereld, de Londense City. Per 1 augustus treedt de 29-jarige prins, ingenieur en bedrijfseconoom, in dienst van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Hij wordt 'associate' (medewerker) op de afdeling 'investment banking' van de vestiging in Fleet Street.

Amnestie leiders ANC is ongeldig
JOHANNESBURG, 9 MEI. Het Zuid-Afrikaanse Hooggerechtshof heeft gisteren in Kaapstad een besluit van de Waarheids- en Verzoeningscommissie om generaal pardon te verlenen aan 37 leiders van het ANC, onder wie vice-president Mbeki, nietig verklaard. Rechter Johan Conradie zei dat het Hooggerechtshof na ampel beraad tot de conclusie was gekomen dat de beslissing van de Waarheidscommissie onterecht was. Het amnestiecomité van de Waarheidscommissie, een instantie die zelfstandig besluiten kan nemen, gaf in november vorig jaar, tegen de wil van de eigenlijke commissie in, 37 ANC'ers, onder wie vice-president Thabo Mbeki en vijf andere kabinetsleden, amnestie voor daden die zij onder de apartheid hadden begaan. De 37 hadden de amnestie aangevraagd en hadden daar mogelijk ook recht op. Maar ze werden niet gehoord in openbare zittingen, zoals de gebruikelijke procedure van de Waarheidscommissie, zodat onbekend bleef waar ze nu eigenlijk amnestie voor kregen.

Janmaat zonder lintje de Kamer uit
DEN HAAG, 9 MEI.De leider van de Centrumdemocraten, J.G.H. Janmaat, zal geen lintje krijgen. Dit heeft Tweede-Kamervoorzitter P. Bukman gisteren desgevraagd meegedeeld. Janmaat zou daarvoor in aanmerking komen omdat hij dertien jaar lid is geweest van de Tweede Kamer, maar wegens zijn strafblad zal hij volgens Bukman niet koninklijk worden onderscheiden. Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde Janmaat eind december tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden en een boete van 7.500 gulden, nadat hij tijdens een betoging in Zwolle beledigende teksten over buitenlanders had gescandeerd. Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde Janmaat in december 1996 tot een boete van drieduizend gulden of veertig dagen vervangende hechtenis wegens het aanzetten tot discriminatie van buitenlanders.

Tabaksindustrie VS sluit akkoord met Minnesota
ST. PAUL, 9 MEI. De Amerikaanse tabaksindustrie heeft er vannacht mee ingestemd meer dan zes miljard dollar te betalen en beperkingen op te leggen aan reclame en marketing als schadeloosstelling voor de staat Minnesota voor het berokkenen van schade aan de gezondheid van zijn inwoners. Deze regeling werd getroffen in een rechtszaak die was aangespannen door Minnesota en een verzekeringsmaatschappij. Vorig jaar zomer bereikte de tabaksindustrie al een regeling ten bedrage van 368 miljard dollar voor alle rechtszaken die tegen haar waren aangespannen, maar deze leed onlangs schipbreuk in het Congres.

Nederland nu varkenspestvrij
ROTTERDAM, 9 MEI. De varkenspest in Nederland is uitgebannen. Het ministerie van Landbouw verwacht dat de Europese Commissie volgende week de export van varkens uit Zuid-Nederland weer goedkeurt.

Dodental Italië stijgt naar 101
ROME, 9 MEI. Het dodental van de aardverschuivingen in Zuid-Italië is gisteren gestegen tot 101. Zeventig van de slachtoffers vielen in het zwaarst getroffen gebied rond de stad Sarno, dertig kilometer ten oosten van Napels. Gisteren werden twee bedolven mensen gered, onder wie een jongetje.

Netanyahu niet naar Washington
TEL AVIV, 9 MEI. De Amerikaanse bemiddelaar Dennis Ross is er in Jeruzalem nog niet in geslaagd premier Benjamin Netanyahu ervan te overtuigen in te gaan op de Amerikaanse uitnodiging om maandag naar Washington te komen. Vandaag praten beiden verder.

Tweede aanslag ETA in een week
MADRID, 9 MEI. Voor de tweede maal deze week heeft de Baskische terreurbeweging ETA een aanslag gepleegd. Gistermiddag werd een gepensioneerd lid van de Guardia Civil in de Baskische stad Vitoria door het hoofd geschoten. Hij stierf vannacht.

Laudrup stopt
AMSTERDAM, 9 MEI. Michael Laudrup beëindigt deze zomer zijn voetballoopbaan. De 33-jarige Deen neemt volgende week afscheid van Ajax en hij speelt volgende maand zijn laatste interlands tijdens het WK in Frankrijk.

NRC Webpagina's
9 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s)
Rabobank Internetbankieren

BMW - huisselectie showroom

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)