U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

ING krijgt harde kritiek van beleggers

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 9 MEI. Drie van de grootste Nederlandse pensioenfondsen hebben gistermiddag op de aandeelhoudersvergadering van ING harde kritiek geuit op het volledige gebrek aan zeggenschap van kapitaalverschaffers bij de bank en verzekeraar.

De drie pensioenfondsen, PGGM, ABP en Spoorwegpensioenfonds, pleiten tevens voor goedkeurig door de aandeelhoudersvergadering van de optieregelingen. Pensioenfonds PGGM is met een belang van zo'n 7 procent de grootste belegger in aandelen ING. De opties (kooprechten op aandelen ING) leveren de acht ING-bestuurders samen op papier een winst op van ruim 80 miljoen gulden. Het is een van de optieregelingen die de afgelopen weken door alle grote politieke partijen is bekritiseerd. Bestuursvoorzitter drs. A. Jacobs, die 1 juni met pensioen gaat, gaf gistermiddag op een voor Nederlandse begrippen ongekend open manier inzicht in de salarissen van de ING-top. Het basissalaris van de bestuurders is 1,2 miljoen plus een maximale bonus van 180.000 gulden, zo vertelde hij. De bonus is, net als het aantal opties op ING-aandelen van nu maximaal 50.000 stuks, gekoppeld aan de stijging van de winst per aandeel. Met ingang van dit jaar halveert ING het maximaal aantal opties tot 25.000.

,,De publieke discussie in Nederland over ons heeft mij erg aangegrepen'', zei Jacobs in zijn slotwoord tegenover de aandeelhouders, die hem een staande ovatie gaven. Hij wordt opgevolgd door vice-voorzitter G. van der Lugt.

Jacobs verdedigde de salarissen en de optieregeling. ,,Bij elke grote overname die wij doen moeten wij constateren dat onze salarissen lager zijn.'' Hij zei verder dat ING ,,geliefd'' is bij headhunters omdat ING trendsetter is bij de combinatie van bankieren en verzekeren.

,,De bedragen over de opties die u in de krant heeft kunnen lezen en waar u zo van geschrokken bent, die waren het gevolg van een fantastische ontwikkeling op de beurs die niemand heeft voorzien.'' Hij erkende dat met de optieregeling voor de raad van bestuur ,,grote bedragen'' zijn gemoeid, maar dat de aandeelhouders in dezelfde periode hun bezit met 60 miljard gulden in waarde zagen stijgen.

Bij zeggenschap voor de kapitaalverschaffers wilde ING geen duimbreed wijken. ING wil grote beleggers ook geen tijdelijk stemrecht geven. Jacobs vindt ook pensioenfondsen indirecte concurrenten geworden, nu bijvoorbeeld ABP en PGGM op verzekeringsgebied actief zijn. Verder heeft ING als belegger bij de beursgenoteerde financiële instellingen ook geen stemrecht, zo betoogde hij.

President-commissaris M. Ververs verwierp de suggestie dat de aandeelhoudersvergadering moet instemmen met de inhoud van de optieregeling voor de bestuurstop. Hij vreest dat de aandeelhouders daarna bij nog meer onderwerpen het heft in handen nemen.

NRC Webpagina's
9 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s)
Rabobank Internetbankieren

BMW - huisselectie showroom

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)