U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
UEFA-cup
Inter Milan
Inter superieur in finale UEFA-cup

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 7 MEI. Op overtuigende wijze heeft Inter Milan gisteravond voor de derde maal in de clubhistorie de UEFA-beker gewonnen. De ploeg van Aron Winter versloeg in Parijs in de finale Lazio Roma met 3-0.

Voor het eerst kreeg de verliezende partij in de finale van de UEFA-beker niet de kans zich te revancheren. Tot nu toe ging de eindstrijd van dit toernooi altijd over twee duels.

Inter, dat met acht buitenlanders aantrad, beleefde een droomstart. Al na vijf minuten was er het openingsdoelpunt. De Chileense aanvaller Zamorano ontsnapte na een dieptepass aan zijn onoplettende bewakers en kon alleen op doelman Marchegiani af. Met rechts tikte hij de bal in het doel, 1-0.

Lazio, dat voor het eerst in een Europese bekerfinale stond en gisteren voor het eerst aan de beurs genoteerd stond, probeerde wel iets terug te doen maar kon dat niet. Ronaldo was dichtbij 2-0, toen hij na een voorzet van Zanetti met een volley de bal tegen de kruising schoot. Inter liet vervolgens het initiatief aan Lazio. De ploeg uit Rome mocht komen, kreeg een veldoverwicht, maar verder dan het strafschopgebied van Inter kwamen de Romeinen niet. De ploeg van trainer Eriksson kreeg daardoor nauwelijks een fatsoenlijke kans op de gelijkmaker. Tekenend was dat Lazio in de eerste helft het meest in balbezit was maar niet éen keer tot een schot op het doel van Pagliuca kwam.

Tien minuten na rust was Zamorano dichtbij zijn tweede doelpunt, maar met links raakte hij de binnenkant van de paal. De bal ging voor het doel langs. Na een kwartier deed Zanetti het beter. Zijn doeltreffende uithaal was een nagenoeg exacte kopie van Ronaldo's schot op de kruising. Vanaf dezelfde plek (net buiten het strafschopgebied), eveneens met rechtsbuiten geschoten, en in dezelfde bovenhoek. Via de lat ging de bal het doel in, 2-0.

Het Braziliaanse supertalent Ronaldo had nog een belofte in te lossen. Hij had vooraf gezegd te zullen scoren en hield woord. De wijze waarop hij dat deed, was fraai. Op de rand van buitenspel vertrok hij op een pass van Moriero. Oog in oog met Marchegiani had de aanvaller enkele fraaie schijnbewegingen in voorraad, waardoor de doelman op het verkeerde been werd gezet. Ronaldo kon de bal vervolgens eenvoudig binnentikken. ,,Bij 0-2 hadden we nog een kans om terug te komen'', zei Lazio-coach Eriksson, ,,maar na het derde doelpunt van Inter, waar een aantal verdedigingsfouten aan voorafging, was het voorbij.''

Bij Inter, dat na 1991 en 1994 voor de derde maal de UEFA-cup veroverde, ontbrak de 34-jarige aanvoerder Bergomi. Ook Lazio was verzwakt. De ploeg kon niet beschikken over doelpuntenmaker Alen Boksic. Aron Winter stond bij de Milanezen in de basis, maar mocht het duel tegen zijn oude club niet uitspelen. Na bijna 70 minuten werd de middenvelder vervangen door de Fransman Cauet.

De kans dat Inter volgend jaar de beker verdedigt, is overigens gering. Met de tweede plaats in de competitie achter Juventus is de ploeg dichtbij deelname aan de Champions League. Lazio keert zeker terug in een ander Europees toernooi. De Romeinen zijn na de winst van de Italiaanse beker (vorige week) zeker van deelname aan de Europacup II.

Winter mocht gisteravond in het Parc des Princes als eerste Nederlandse voetballer dit seizoen een Europese beker vasthouden. ,,Eerlijk verdiend'', zei Winter na de duidelijke overwinning. ,,Verdiend gezien het beeld van deze wedstrijd, verdiend gezien het hele seizoen.'' Winter was ook tevreden met het vertoonde spel. ,,Wij hebben heel goed, heel compact gespeeld'', aldus de international.

Winter meende ook dat de bekerwinst in Parijs voor de ploeg uit Milaan een goede schadevergoeding betekent voor de verloren strijd om de Italiaanse titel. Daarin moest Inter het afleggen tegen Juventus. ,,Dit is een goede afsluiting van het seizoen, wij hebben toch nog een hoofdprijs verdiend'', zei Winter.

Op 13 mei vindt de volgende bekerfinale plaats. In het toernooi om de Europa Cup voor bekerwinnaars staan dan in de Zweedse hoofdstad Stockholm Chelsea (met doelman Ed de Goey) en VfB Stuttgart (zonder de geschorste Frank Verlaat) tegenover elkaar. Een week later is in Amsterdam de finale van de Champions League, tussen het Real Madrid van Clarence Seedorf en het Juventus van Edgar Davids.

NRC Webpagina's
7 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s)
Rabobank Internetbankieren

BMW - huisselectie showroom

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)