U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

R A D I O   A C H T E R A F :
Een prachtig verkiezingsduet

HERMAN AMELINK
Op Radio 1 was gisteravond een tamelijk uniek verschijnsel te horen: de nieuwsbulletins van de NOS in dubbelpresentatie. In 'de Ontknoping', zoals het verkiezingsprogramma was gedoopt, lazen twee in gewone nieuwsuitzendingen neutraal klinkende stemmen de uitslagen en het overige nieuws. Stemwisselingen maken bulletins levendiger en als ze goed worden getimed, komt dat het volgen van het nieuws ten goede.

In het begin moesten de twee nieuwslezers, Suzan van Dedem en Henk Blok, kennelijk nog wat wennen. De eerste prognose om acht uur werd zo gehaast voorgelezen, dat die zo snel niet te volgen was. Maar bij hun laatste gezamenlijke optreden, tegen één uur 's nachts, waren ze zo op elkaar ingespeeld dat presentator Henk van Hoorn van ,,een prachtig duet'' sprak.

Het blijft natuurlijk jammer dat een verkiezingsavond begint met een voorspelling van de uitslag die uiteindelijk maar een paar zetels verschilt van het definitieve resultaat. Daarmee behoort de prettige spanning, die vroeger begon met de uitslag van Klaaswaal en geleidelijk wegebde naarmate meer grote steden binnenkwamen, tot het verleden. De verrassing zit nu alleen nog in de wijzigingen die zich voordoen in de tussenstanden. Renswoude was de eerste om dertien over acht, en tegen één uur 's nachts was het wachten alleen nog op de uitslag van Aalten. Overigens blijft het luisteren naar cijfers op de radio een moeizame zaak. Terecht beperkte men zich al gauw tot provinciehoofdsteden, de grotere plaatsen, de tussenstanden en een enkele opmerkelijke uitslag, zoals Schiermonnikoog, waar de opkomst 115 procent was door stemmende badgasten. De meeste ruimte werd gegeven aan reportages vanaf de locaties waar de politieke partijen zaten, waarbij radio en tv elkaar een enkele maal in de weg zaten. Toen een vraaggesprek met Marianne Langkamp van de SP werd aangekondigd, bleek ze net weggekaapt door de televisie. Ook het slotdebat van de lijsttrekkers werd van de tv 'doorgeprikt'.

De uitslagen werden van commentaar voorzien door NOS-verslaggever Ab Pilgram en prof. Dr. Hans Righart, hoogleraar politieke geschiedenis te Utrecht, die aan het begin van de uitzending onthulde als lijstduwer van de Groenen te hebben gefungeerd. Daarna kwam het tussen de twee commentatoren niet meer helemaal goed. Ze probeerden elkaar af te troeven, waarbij de van afstand kijkende wetenschapper het uiteindelijk won van de dagelijks met zijn neus op de politieke actualiteit zittende verslaggever. Presentator Clairy Polak probeerde af en toe vergeefs te sussen. Gelukkig werd het programma niet ontsierd door voetbalflitsen of muziek.

NRC Webpagina's
7 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)