U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
ING


ING zet mes in eigen optieregeling

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 7 MEI. ING gaat de bekritiseerde optieregeling voor de raad van bestuur reduceren. Het aantal opties dat de acht bestuurders dit jaar krijgen wordt gehalveerd tot maximaal 25.000 stuks per persoon. Dat heeft een woordvoerder van het financiële concern vanochtend bevestigd.

Op de aandeelhoudersvergadering wil ING morgen meer details geven. De regeling kwam onder scherpe kritiek toen twee weken geleden bleek dat de gezamenlijke opties van de acht bestuurders een papieren waarde vertegenwoordigden van ruim 80 miljoen gulden. Aan deze, eerder verleende, rechten wordt overigens niet getornd. Ook de optieregeling voor het personeel blijft ongewijzigd.

De miljoenenwinsten van sommige topmanagers op hun optieregelingen, die fiscaal mild worden belast, leidden tijdens de verkiezingscampagne tot Kamerbrede afkeuring. Bij de Eerste Kamer ligt een wetsontwerp met hogere belastingtarieven op opties. De waarde van opties (kooprechten op aandelen) is bij veel ondernemingen fenomenaal gestegen door de hausse op de Amsterdamse effectenbeurs.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die de optieregeling morgen op de ING-aandeelhoudersvergadering wil bespreken, reageert voorzichtig. ,,Dat matiging nodig is, is iedereen duidelijk'', zegt directeur drs. P. de Vries van de VEB. ,,Bij een halvering is het nog een groot bedrag. Daar komt bij dat een belangrijk deel van de koerswinst is ontstaan door een wijziging van de presentatie van de ING-resultaten, waar geen prestatie tegenover staat.'' Op basis van een eerste schatting taxeert hij dat de opties nog altijd meer waard zijn dan de norm van twee maal de vaste beloning van topmanagers.

De VEB wil tevens dat de aandeelhoudersvergadering vooraf optieregelingen goedkeurt. De VEB kreeg op dat punt gisteren een steuntje in de rug van Unilever. Bestuursvoorzitter M. Tabaksblat kondigde aan dat de vergadering in de toekomst wijzigingen in de optieregelingen mogen goedkeuren. Unilever volgt daarmee de praktijk van zijn Britse zusterbedrijf, waar deze macht formeel bij de aandeelhouders ligt. Minister Zalm van Financiën (VVD) maakte tijdens de verkiezingscampagne duidelijk dat de aandeelhoudersvergaderingen in het vervolg moeten oordelen over de opties.

Afgelopen week trokken de commissarissen van de investeringsmaatschappij HAL Holding de aandacht, doordat zij het winstafhankelijke deel van hun salaris meer dan halveerden tot twee ton per persoon.

NRC Webpagina's
7 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e s)
Rabobank Internetbankieren

BMW - huisselectie showroom

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)