U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
The Guns of Navarone

MENNO STEKETEE
Veel oorlogsfilms wekken bij een bepaald slag kijkers woede op. Wanneer bijvoorbeeld, zoals in Tora Tora Tora, Amerikaanse Harvard-trainingsvliegtuigen met een kwast dunnetjes van een rijzende zon zijn voorzien en zo moeten doorgaan voor Japanse Zero-jagers. Of wanneer, zoals bij A Bridge too Far Leopard-tanks uit de jaren zestig in een film over de Tweede Wereldoorlog rondrijden.

Natuurlijk hebben deze materieelkenners wel gelijk, maar een beetje onzinnige vorm van ergernis is het wel. Want wie anachronistische filmrekwisieten een doorn in het oog is, zou vanuit het gezichtspunt van de consequentie eigenlijk ook op andere artefacten moeten letten - en we hebben het dan niet eens over het haast spreekwoordelijke horloge om de cowboy-pols.

En dan ben je voorlopig nog niet klaar: de botanicus zal in het 'Koreaanse' M.A.S.H.-landschap louter Californische struiken herkennen, de ornitholoog zal zich geïrriteerd afvragen wat die Spaanse steenpatrijzen in Once upon a time in the West hebben te zoeken. En de zeebioloog zal die Pacifische witflankdolfijnen die voor de boeggolf van de Titanic buitelen, ook niet lekker zitten.

Weest gewaarschuwd: wie wrevelig wordt van onbeperkt vurende stenguns in Duitse handen en van Amerikaanse pantservoertuigen met hakenkruizen erop geschilderd, kan beter niet naar The Guns of Navarone kijken.

Toch staat deze film uit 1961 naar de bestseller van Alistair MacLean te boek als exemplarisch voor een oorlogsfilm uit de jaren vijftig en zestig - veel videotheken hebben hem gewoon op voorraad. Dat komt in de eerste plaats door het tekenende scenario waarvan er later dertien in een dozijn gingen: een groepje Einzelgngers moet, tegen beter weten in, twee reusachtige Duitse kanonnen op een Grieks eiland opblazen dat de evacuatie van 2000 Britse soldaten van een naburig eiland bedreigt. Maar het komt ook door de spelers: Gregory Peck, Anthony Quinn, Anthony Quaile en David Niven - en een licht besnorde Irene Papas.

Dat de film een Oscar kreeg voor speciale effecten wekt nu verbazing: wanneer de kanonnen vanaf de klippen uiteindelijk in zee storten, spatten reusachtige druppels op. Maar dat is wellicht ook iets waar alleen kniesoren op letten.

The Guns of Navarone (1961, J. Lee Thompson, UK), SBS6, 20.00-22.50u.

NRC Webpagina's
6 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)