U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T   N I E U W S  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'IRA verzet zich niet tegen vrede'
LONDEN, 1 MEI. De Britse minister voor Noord-Ierland, Mo Mowlam, is niet onder de indruk van de verklaring die het verboden Ierse Republikeinse leger (IRA) woensdag uitgaf en waarin de organisatie elke medewerking aan ontwapening weigerde. Ze gaat er vanuit dat de IRA de komende twee jaar wel degelijk explosieven en wapens inlevert. De minister zei dat gisteren in Londen in een interview met onder andere deze krant. Volgens de bewindsvrouw zal de IRA een ontmanteling van haar wapenarsenaal nooit 'ontwapening' noemen omdat die term een capitulatie suggereert.

Ex-premier Rwanda bekent schuld aan volkerenmoord
ARUSHA, 1 MEI. Jean Kambanda, de voormalige Hutu-extremistische interim-premier van Rwanda, heeft zich vanmorgen schuldig verklaard aan de genocide van 1994 onder Tutsi's en gematigde Hutu's in dat land. Kambanda, die vanmorgen voor het tribunaal van de Verenigde Naties voor Rwanda in de Tanzaniaanse stad Arusha verscheen, is de eerste regeringsfunctionaris van het extremistische Hutu-bewind die toegeeft medeverantwoordelijk te zijn voor de genocide in zijn land.

Juichstemming over groei economie VS
NEW YORK, 1 MEI. Amerikaanse economen en beleggers hebben zich gisteren euforisch uitgelaten over de economische groei in het eerste kwartaal van 4,2 procent op jaarbasis. Aandelenkoersen schoten gisteren omhoog maar ook de obligatiemarkt was in een juichstemming.

Senaat VS voor grotere NAVO
WASHINGTON, 1 MEI. De Amerikaanse Senaat heeft gisteren met 80 tegen 19 stemmen de uitbreiding van de NAVO met Polen, Tsjechië en Hongarije goedgekeurd. De senatoren verwierpen na dagenlange debatten voorwaarden aan de uitbreiding. President Clinton verwelkomde de goedkeuring als ,,een belangrijke mijlpaal op weg naar een onverdeeld, democratisch en vredig Europa''.

Achterstand bij asielzaken groter
DEN HAAG, 1 MEI. De vijf vreemdelingenkamers van rechtbanken kampen op het ogenblik met veel grotere achterstanden dan vorig jaar nog werd verwacht. Ze willen opnieuw uitbreiden. De achterstanden vergroten de druk op de ,,toch al bomvolle'' asielzoekerscentra en leiden er bovendien toe dat meer asielzoekers automatisch een verblijfsvergunning krijgen.

Akkoord over CAO thuiszorg
DEN HAAG, 1 MEI. De ruim 150.000 werknemers in de thuiszorg krijgen vanaf 1 juli 3,5 procent meer loon. In december krijgen ze bovendien een eenmalige uitkering van 0,5 procent van hun salaris. Werkgevers en vakbonden zijn het gisteren in principe eens geworden over een eenjarige CAO die loopt tot 1 april.

Kok wil gesprek met Sorgdrager
DEN HAAG, 1 MEI. Premier Kok wil zo snel mogelijk na de verkiezingen in een gesprek met minister Sorgdrager (Justitie) opheldering krijgen over haar uitspraken in deze krant dat ambtenaren van haar eigen ministerie hebben geprobeerd haar ,,kapot te maken''.

Moskou wil bij Irak-commissie
NEW YORK, 1 MEI. Moskou heeft voorgesteld een Russische adviseur toe te voegen aan UNSCOM, het team van de Verenigde Naties dat onderzoek doet naar de ontmanteling van wapens in Irak. Rusland wil met de benoeming tegemoet komen aan de Iraakse beschuldiging dat de VN-commissie politiek wordt gedomineerd door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Zwarte leidt leger Z-Afrika
JOHANNESBURG, 1 MEI. Zuid-Afrika krijgt voor het eerst in zijn geschiedenis een zwarte als legerchef. De regering in Pretoria wees eergisteren Siphiwe Nyanda aan als hoofd van de strijdkrachten.

NRC Webpagina's
1 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e )
Rabobank Internetbankieren

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)