U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Jools' Later

WARNA OOSTERBAAN
Het beste televisieprogramma over popmuziek dat je zou kunnen verzinnen is een programma waarin de musici niet playbacken, maar live spelen. Het zou een programma moeten zijn waarin meer dan een groep speelt.

En het zou daarom langer dan een half uur moeten duren. Je zou natuurlijk ook hopen op een goede presentator die zijn zaakjes kent en je zou wensen dat er naast grote reputaties ook interessante nieuwe groepen optreden, maar je realiseert je snel dat dit wel erg veel gevraagd is. Het wonderlijke is dat zo'n programma reëel bestaat: Later with Jools Holland, dat op vrijdagavond door de BBC wordt uitgezonden. Het programma duurt een uur, de bands spelen live en de geluidskwaliteit is meestal bijzonder goed. En daarom is het zo jammer dat bijvoorbeeld op de Amsterdamse kabel het stereo-geluid mono is geworden.

De presentator van het programma, Jools Holland, is een wonderlijk heertje dat in Nederland door geen enkele voorronde zou komen. Hij heeft een metalig stemgeluid, geen mimiek van betekenis en toch weet hij in de studio een gezellige clubsfeer op te roepen. Deel van het geheim is dat Holland zelf een muzikant is. Zo nu en dan laat hij dat merken als hij achter de piano plaatsneemt en met bluesy toucher een van zijn wereldberoemde gasten begeleidt. In 1973 vormde hij de band Squeeze en in 1990 zijn 12 man sterke Rhytm and Blues Orchestra.

Hollands muzikale achtergrond is ook merkbaar in zijn intelligente en geïnteresseerde vragen. Maar het mooiste zijn natuurlijk de optredens zelf. Het is werkelijk van alles wat: de hartverscheurende kunstmuziek van Radiohead kon je in Jools' zaaltje al vroeg horen, maar ook voor de raspende country van Steve Earle ruimt hij graag een plaats in. Zoals het hoort duren de nummers nooit te lang, en gaat Jools snel over naar de volgende solist of groep. Vanvond is hij er weer, onder meer met Pulp (uit Sheffield; hun CD This is Hardcore staat op 1 in het Verenigd Koninkrijk), fiddle-speler Martin Hayes en met Lenny Kravitz. En, zoals iedere keer, met een finale waarin alle muzikanten samen een muzikaal hoogtepunt beleven.

Later, BBC2, 0.20-1.20u.

NRC Webpagina's
1 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)