U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

O O G   I N   O O G :
Leve de koningin?

Frits Abrahams
Het is voor een programmamaker een heidense opgave om rond Koninginnedag nog iets origineels te bedenken. Iedereen had dan ook gisteren de moed opgegeven, behalve Catherine Keyl die op RTL 4 een uurtje praatte met voor- en tegenstanders van het koninklijk huis.

Nieuwe gezichtspunten leverde dat niet op, wel vermakelijke momenten. De strijd ging vooral tussen de heren Willem Oltmans (voor) en Hans van den Bergh (van het Republikeins Genootschap, tegen dus).

Oltmans, enthousiast: ,,Zoals Beatrix bij dat staatsbezoek aan Zuid-Afrika met Mandela die trap afging...''

Van den Bergh, honend: ,,Dat zouden veel mensen haar niet hebben nagedaan.''

Oltmans: ,,Jij zeker niet.''

Van den Bergh: ,,Alle Nederlanders moeten belasting betalen, behalve zij.''

Oltmans: ,,Wat ben je toch een zure man.''

Niettemin kwam Oltmans op sommige momenten dichter bij het standpunt van Van den Bergh dan omgekeerd. ,,Het zijn aardige mensen'', zei Oltmans, ,,maar je kunt het ze eigenlijk niet aandoen om in deze tijd nog dit werk te doen.'' En toen Van den Bergh vaststelde dat de invloed van de koningin op de kabinetsformatie ondemocratisch is, kwam Oltmans zelf met een voorbeeld aandragen: ,,Zij heeft Kok erdoor gedreven. Dat was een handeltje tussen Lubbers en de koningin. De koningin kon geen kant op met Brinkman.''

Het koninklijk huis kost ons negentig miljoen per jaar. ,,Dat is vijftien gulden per belastingbetaler'', becijferde Catherine. Daar heb je vier zoute haringen voor - een koopje dus? ,,Een president is nog goedkoper'', zei Van den Bergh.

Na Catherine ontvingen Barend en Van Dorp in hun sportprogramma op RLT 4 Wim Kok als hoofdgast. Het werd het meest ongedwongen televisie-uurtje van Kok in deze campagne. Een groot aantal onderwerpen passeerde de revue. Over Sorgdrager en haar uitspraken over haar ambtenaren, zei Kok ietwat onheilspellend: ,,Ik wil haar na 6 mei vragen waar ze die gevoelens op baseert en wat ze eraan wil doen.'' Inzake de jacht moest hij bevestigen dat de beperkingen die zijn partij voorstelt, ook voor het koninklijk huis gelden. Kok bleef alleen het antwoord schuldig op de zéér hypothetische vraag wat hij zou doen als zijn geslachtsdeel ('een bruine plek op uw lid') ter discussie kwam, zoals bij Clinton: ,,Mag ik hier passen?''

Relevanter was deze vraag: ,,Doet de Jan Marijnissen van nu u denken aan de Kok van dertig jaar geleden?'' Kok reageerde uiterst nurks: ,,Nee... ik heb genoteerd wat de SP over mij heeft gezegd.'' Marijnissen meldde zich telefonisch in de uitzending met de boodschap dat Melkert een discussie met hem bij Nova uit de weg ging, maar dat hij Kok een interessant alternatief zou vinden. Kok weigerde resoluut. ,,U wordt een beetje pissig'', zei Barend. Kok: ,,Ik vind het doorzichtig om hier drie dagen voor de verkiezingen mee te komen.''

Zelfs over de formatie van het Nederlands elftal bleek Kok te hebben nagedacht. Die luidde als volgt: Van der Sar; Reiziger, Stam, Frank de Boer, Numan; Seedorf, Davids, Van Bronckhorst ('een verrassing wellicht'); Bergkamp, Van Hooijdonk, Overmars.

Niet slecht, al zie ik toch meer in de opstelling die gedestilleerd kon worden uit de voorkeuren van de 23 trainers die de afgelopen maanden te gast waren: Van der Sar; Reiziger, Stam, F. de Boer, Numan; R. de Boer, Seedorf, Cocu/Davids (evenveel stemmen), Overmars; Bergkamp, Kluivert.

Ten slotte nog dit for the record: in Nova kwam Glastra van Loon (D66) zijn vergelijking van Bolkestein met Le Pen als volgt nuanceren: ,,Ik heb hem niet met Le Pen vergeleken, maar sommige van zijn uitspraken deden mij denken aan Le Pen.'' Nu even afwachten of Bolkestein hiermee genoegen neemt - ik vermoed van niet.

NRC Webpagina's
1 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)