U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Unilever
Amsterdamse Effecten- en Optiebeurs


Winstgroei van Unilever verrast beurs

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 1 MEI. De nettowinst van het voedings- en wasmiddelenconcern Unilever is in het eerste kwartaal met 60 procent gestegen. Analisten rekenden op een groei van zo'n 30 procent. Het aandeel opende vanochtend bijna 16 gulden hoger op 159,90.

Bij een omzetdaling van 1 procent tot 22,5 miljard gulden zag Unilever de nettowinst toenemen tot 1,46 miljard. Exclusief de verkochte chemische activiteiten stegen de verkopen met 8 procent. Zonder incidentele meevallers bedraagt de winstgroei van Unilever 20 procent.

Alle regio's hebben aan de stijging van het resultaat bijgedragen, zo heeft het concern vanochtend bekendgemaakt. Wel 'zakte de consumentenvraag' in Azië aan het eind van het eerste kwartaal in. Een woordvoerder van Unilever zegt de daling van de vraag nog niet te kunnen kwantificeren. De zegsman spreekt van 'een heel sterk kwartaal', hoewel de nettowinst door enkele incidentele factoren positief is beïnvloed. Zo is het zes dagen langere kwartaal dat Unilever nu om boekhoudkundige redenen hanteert goed voor een extra winst van 250 miljoen. Het vierde kwartaal zal voor Unilever juist minder werkdagen tellen. Ook het ontbreken van herstructureringskosten stimuleert de winst in vergelijking met vorig jaar. In 1997 werd 210 miljoen gulden uitgetrokken om het concern te stroomlijnen, terwijl die post dit jaar een plus laat zien van 36 miljoen. Jaarlijks besteedt Unilever een half tot één procent van de omzet aan herstructureringen. Een woordvoerder benadrukt dat dit bedrag in 1998 dicht bij een half procent (circa 500 miljoen) van de omzet zal liggen.

Door de verkoop van de chemische activiteiten in 1997 zit Unilever momenteel ruim bij kas. Daardoor zag het concern de rentelasten van 155 miljoen gulden omslaan in een rentebate van 95 miljoen. Het concern zag de kaspositie veranderen van een tekort (5,8 miljard) in een overschot van 11 miljard gulden.

Ook het resultaat uit de Aziatische activiteiten profiteert van een incidentele meevaller. Omdat Unilever met constante wisselkoersen rekent, heeft de recente devaluatie in die regio nauwelijks invloed op het gerapporteerde resultaat van 432 miljoen (was 262 miljoen). Volgens het concern is de (feitelijke) winst zonder correctie 100 miljoen gulden lager.

Het bedrijfsresultaat van het concern op de voortgezette activiteiten steeg met 64 procent tot 2,28 miljard. De grootste winststijging vond in de Verenigde Staten plaats. Vooral door de resultaten van de voedingsmiddelen verdubbelde het resultaat tot 333 miljoen gulden. Europa zag het resultaat met 20 procent stijgen tot 1 miljard. Met een omzet van 10 miljard is Europa nog altijd het belangrijkste continent.

De hoogste winstmarge wordt in Latijns Amerika behaald. Op elke gulden omzet wordt in die regio bijna 13 cent bedrijfsresultaat behaald, tegen ruim een dubbeltje in 1997. Het bedrijfsresultaat bedroeg 361 miljoen gulden op een omzet van 2,8 miljard. Vooral de vorig jaar verworven ijsfabrikant Kibon zorgde voor een 'aanzienlijke' bijdrage aan winst en omzet.

In Azië nam de omzet in het eerste kwartaal met 22 procent toe tot 3,9 miljard gulden. Deels is deze stijging een gevolg van prijsstijgingen die zijn doorgevoerd na de devaluatie van enkele Aziatische munten. Unilever benadrukt dat het concern in deze regio blijft investeren 'om onze marktpositie te verdedigen'.

NRC Webpagina's
1 MEI 1998



( a d v e r t e n t i e )
Rabobank Internetbankieren

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)