U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
SBS en de natuurwet

DIRK LIMBURG
SBS6 heeft de politiek ontdekt. Gisteravond om kwart voor elf ging het in Hart van Nederland plotseling over Bolkestein. De nieuwsleester kondigde een item aan waarin Frits Bolkestein kiezers (de straatvariant) zou ontmoeten. In de marge van een bedrijvenbeurs verscheen hij voor de camera. Geen plek voor doorsnee kiezers, maar dat was buiten de Hollandse inventiviteit van de Telegraaf onder de journaals gerekend. De kiezer verscheen op video.

Het onderwerp was goed gekozen - Bolkesteins contact met de kiezer gecombineerd met het asielbeleid. Een blanke vrouw met afro-kapsel legde in zakelijk Nederlands uit hoe groot het leed was van uit Afrika gevluchte vrouwen.

Wat had Bolkestein daar op te zeggen, vroeg de interviewster. Hij sprak zijn vertrouwen uit in de procedures. Maar die zijn te traag, wierp een vrouw die naast hem opdook tegen. Dan moeten we de proceduretijd verdubbelen tot 48 uur, gaf de lijsttrekker als oplossing. Niet wat de vrouw had gehoopt, maar Bolkestein erkende althans het probleem.

Wie een oplossing voor alles bleek te hebben, verscheen vervolgens geheel onverwachts in beeld. De ondertitels van Hart van Nederland identificeerden hem als een woordvoerder van de Natuurwetpartij. Na twee zinnen was het alsof Kees van Kooten terug was in een ongelooflijk doortrapte verschijning. Voor alles had de man een oplossing. Het leek heerlijke minuten te duren, maar volgens SBS6 hoofdredacteur J. Mentens waren het 20 seconden. ,,Er is iets misgegaan. Het was de bedoeling dat voortdurend de titel van het rubriekje, de outsider, in beeld zou zijn.'' Volgens Mentens gaat SBS de komende tijd werk maken van de verkiezingen. Met journalistiek onderbouwde aandacht voor de groten; iedere avond aangevuld met de mening van kleine onbekende partijen. En volgens Mentens zal vanaf vanavond de outsider niet meer lijken op een gratis verstrekte commercial.

NRC Webpagina's
23 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)