U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 
ABN-Amro Jaarverslag 1997


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Fifa
WK '98
Nike
Oranje-spelers woedend over premie bij WK

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 22 APRIL. De internationals van het Nederlands elftal zijn woedend op de KNVB. De voetbalbond heeft de Oranjeraad, een afvaardiging van de spelersgroep, laten weten dat de premie voor het behalen van de titel bij de wereldkampioenschappen voetbal in Frankrijk 140.000 gulden zal bedragen.

,,Een schande'', vindt Rob Cohen, adviseur van de internationals Frank en Ronald de Boer. In vergelijking met het WK'94 en het EK'96 moeten de spelers flink inleveren. Vier jaar geleden bedroeg de premie nog 200.000 gulden en twee jaar geleden zelfs het dubbele, 400.000 gulden. De KNVB stelt veel kosten te maken die verband houden met de WK, die 10 juni beginnen. De bond moet clubs die internationals leveren een vergoeding betalen die net zo hoog is als de premie voor de international.

,,De KNVB heeft met Nike een sponsor gestrikt die tien keer zoveel betaalt als de vorige sponsor bij het EK'96 en het WK'94'', zei Cohen gisteren. ,,Nike betaalt twaalf miljoen gulden. De KNVB krijgt ook twaalf miljoen van de FIFA als Nederland wereldkampioen wordt en de drie vriendschappelijke interlands ter voorbereiding op het WK leveren de bond ook nog eens zes miljoen op. De KNVB krijgt in totaal veertig miljoen, waarvan de spelers dus maar drie miljoen zouden krijgen.''

Frank de Boer, woordvoerder van de Oranjeraad waarin ook Ed de Goey, Michael Reiziger en Clarence Seedorf zitting hebben, wilde niet reageren. ,,Ik wil niemand kwaad doen en niet voor onrust zorgen'', was zijn reactie. KNVB-directeur A. van Eijden verklaarde: ,,We zijn in gesprek met elkaar. Er is niets afgewezen en niets aangenomen.''

De internationals en de bond twisten ook over de premies voor de oefeninterlands. Cohen: ,,Desnoods moet men maar een oefenwedstrijd schrappen, zoals tegen Nigeria. Dat duel is toch al omstreden.'' Het Nederlands elftal speelt op 5 juni in de Arena in Amsterdam tegen Nigeria.

Ook zijn de spelers gepikeerd dat zij voor de WK-wedstrijden van het Nederlands elftal slechts twee kaarten krijgen voor hun familie, terwijl de officials en bestuurders van de bond ieder tien kaarten krijgen.

NRC Webpagina's
22 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)