U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
René Miochs heilig vuur

JAPKE-D. BOUMA
Rode lopers, limousines, hoge hakken en veel haarlak. De argeloze televisiekijker die de Nederlandse televisiekanalen afzapt zou bijna gaan denken dat het daarom draait in de filmwereld. Veel anders is er in de Nederlandse filmprogramma's niet te zien.

Dat komt omdat René Mioch in hoge mate bepaalt wat de Nederlander op de televisie aan informatie over speelfilms tot zich krijgt. Zijn Veronica programma Films en Sterren is het enige wekelijkse filmmagazine op de Nederlandse televisie. En het richt zich nu eenmaal niet op Peter Greenaway, Mike Figgis en Alex van Warmerdam. Julia Roberts zal je bedoelen, Leonardo di Caprio en veel, heel veel Sharon Stone. Natuurlijk, er is Stardust, het 'serieuze' filmmagazine van de VPRO. Maar dat is maandelijks. Bovendien wordt het op dusdanig wisselende tijdstippen, na half twaalf uitgezonden, dat de diehard wel eens een aflevering mist. Vooral als hij per ongeluk al naar Cheers zat te kijken.

De publieke omroepen hebben de nalatenschap van Simon van Collem verkwanseld. Sinds de dood van de filmgoeroe in 1989, is er geen opvolger opgestaan. Bob Bouma's filmquiz Voor een Briefkaart op de eerste Rang is verdwenen, evenals Jac Goderies Filmspot. Zelfs het populairdere genre heeft het veld geruimd. Zo was er Hollywood Boulevard, bij de TROS, met Tineke Verburg en actrice Nada van Nie. Maar ook de commerciële omroep bood tijdelijk enig tegenwicht aan Mioch, met Mark Jacobs en Hans van Willigenburg bij RTL4. Niet voor lang. Mioch heeft ze allemaal overleefd. Bob Bouma 'mist de voorlichting'. ,,Mioch doet alleen kassuccessen en films die een steuntje nodig hebben. Dat is mij te summier. Ik moet naar BBC's Barry Norman om op de hoogte te blijven wat er in de filmwereld omgaat.'' Een gemiste kans voor de publieke omroep, vindt Jac Goderie. En niet alleen omdat hij er zelf belang bij heeft. ,,Een consumentenmagazine over film zou onderdeel moeten zijn van de taak van de publieke omroepen. De kijker moet op de hoogte kunnen blijven van wat zich afspeelt in de wereld van de cinematografie. Het is een publieksvoorziening.'' Harry Hosman, eindredacteur van VPRO's Stardust, is het met hem eens. ,,Juist filmprogramma's trekken een jonger publiek. Ik dacht dat ze daar bij de publieke omroep zo om zaten te springen. Dat zou toch anders moeten.'

Max van Praag, directeur van de Nederlandse vestiging van filmdistributeur United International Pictures in Amsterdam vindt dat de AKN, het samenwerkingsverband van AVRO, NCRV en KRO op Nederland 1, zich het hardst moet schamen. ,,Voor hen is het een taak bij uitstek.'' Hij ergert zich al jaren aan hun lakse houding. ,,Breek me de bek niet open. De Nederlandse omroepen zijn absoluut niet filmminded. Misschien is de Nederlander, juist wel doordat zij het laten afweten, zo weinig bioscoopminded.''

Misschien gloort er hoop aan de horizon. VPRO-hoofdredacteur televisie Hans Maarten van den Brink heeft nog nieuws van het front. ,,Ik ga er vanuit dat Stardust in het najaar wekelijks gaat verschijnen. Op prime time.'' Zal dát dan de langverwachte wekelijkse vraagbaak voor de filmliefhebber worden?

René Mioch ziet het wel. Hij gaat gewoon voort op het pad dat hij in 1985 insloeg. Met een Veronica achter zich dat de jonge doelgroep gelukkig weet met Films en Sterren. Zoals gisteren, in Rotterdam, met een heuse premièreparty rondom de nieuwe film van Kevin Kline In and Out. ,,De film moet weer meer als een glamourevenement gepresenteerd worden'', vindt hij. Gesponosord door Grolsch en mede mogelijk gemaakt door Pathé theaters en United International Pictures. Dat wel. Misschien is het geen heilig vuur dat hij heeft voor film. Zolang hij de enige is in Nederland die het op tv brandende houdt, kan niemand hem dat kwalijk nemen.

Grolsch Master Première, Veronica, 22.05-22.40u.

NRC Webpagina's
22 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)