U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Belastingdienst remt pc-prive-projecten

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 22 APRIL.De belastingdienst zet tijdelijk een rem op de fiscale bevoordeling van personal computer-privé-projecten. De dienst heeft geen uniforme richtlijn om de constructies die bedrijven in groten getale voorleggen eenduidig te beoordelen.

Het gaat om constructies waarbij ondernemingen hun personeel een computer te koop aanbieden in ruil voor vakantiedagen, winstuitkeringen, of vrijwillige tijdelijke verlagingen van het brutoloon. Staatssecretaris Vermeend van Financiën maakte begin dit jaar deze ruil mogelijk. Daarmee wil hij stimuleren dat Nederlanders meer dan tot nu toe de digitale snelweg zullen betreden.

Binnen twee weken wil de dienst duidelijkheid geven welke constructies acceptabel zijn. Volgens plaatsvervangend directeur-generaal J. Thunnisse is er sprake van een grote hoeveelheid aanvragen. ,,De praktijk is creatiever dan je denkt. De inspecteurs hebben bericht gekregen alle verzoeken even aan te houden'', stelt zij in FNV Magazine.

Thunnisse zegt een ruil van verlofdagen voor materieel genot wel te kunnen goedkeuren als de computer voor de zaak wordt gebruikt. De belastingdienst worstelt echter nog met constructies waarbij werkgevers puur geld omzetten in computers. De FNV is tegen de ruil met vrije dagen omdat die de arbeidstijdverkorting aantast terwijl er nog meer dan een miljoen mensen langs de kant staan.

Het vakbondsblad vond vier overheersende vormen. Werknemers zetten arbeidstijdverkorting of vakantiedagen of onbetaald verlof om in een computer. De tweede mogelijkheid is de computer te betalen met een tijdelijke verlaging van het brutoloon. Afhankelijk van het belastingtarief kan dit tot 60 procent voordeel opleveren. Als derde optie zetten bedrijven de winstuitkeringen in. De bruto-uitkering kan zo in een nettobetaling voor een computer worden omgezet. Ook de eindejaarsuitkering of het vakantiegeld kan voor dit doel worden ingezet.

NRC Webpagina's
22 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)