U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Maatregelen tegen muisarm door werk

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 22 APRIL. Het kabinet neemt maatregelen om het aantal gevallen van 'muisarm' te verminderen. Ruim de helft van de beeldschermwerkers blijkt klachten te hebben die wijzen op deze zogenoemde 'repetitive strain injuries' (RSI).

Staatssecretaris De Grave (Sociale Zaken) maakte gisteren bekend dat hij het aantal werknemers met muisarm-gerelateerde klachten de komende drie jaar met tien procent wil verminderen. Blijkens een onderzoek van de Arbeidsinspectie heeft nu ruim vijftig procent van de bijna twee miljoen beeldschermwerkers last van muisarmachtige klachten.

Het gaat om klachten aan armen, schouders, nek, polsen of vingers als gevolg van repeterende bewegingen. Dit soort klachten neemt toe naarmate werknemers meer uren per dag aan een beeldscherm werken. Ook is er een duidelijke relatie, aldus de inspectie, tussen werkstress en het ontstaan van een muisarm. Beeldschermwerkers die gebruik maken van een muis hebben overigens niet meer last van RSI-achtige klachten dan beeldschermwerkers zonder muis.

De Grave wil nu overleggen met een vijftal bedrijfstakken over het vastleggen in convenanten van afspraken over de aanpak van de muisarm. Het gaat om het bankwezen, architecten- en ingenieursbureaus, het verzekeringswezen en pensioenfondsen, de handel in en verhuur van onroerend goed en de computerservice en informatietechnologie. In deze bedrijfstakken werken zo'n 400.000 mensen. In samenwerking met producenten van computers en leveranciers van software zal worden gewerkt aan voorlichtingsmateriaal over de mogelijkheden om een muisarm te voorkomen.

Het onderzoek van de Arbeidsinspectie beperkte zich tot beeldschermwerkers. Deze vormen waarschijnlijk slechts de helft van het aantal werknemers dat bloot staat aan het ontwikkelen van muisarmachtige klachten. Caissières, kappers, koks en lopende-bandmedewerkers vallen hier bijvoorbeeld ook onder. De Grave kondigt aan onderzoek te willen doen naar de omvang van RSI-achtige klachten in deze beroepsgroepen.

NRC Webpagina's
22 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)