U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Chaos bij telefoon door run op WK-tickets

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 22 APRIL.Massaal telefonerende voetballiefhebbers hebben het telefoonverkeer in en vanuit Nederland vanochtend urenlang ernstig ontregeld. De fans probeerden een speciaal nummer in Frankrijk te bereiken, waar de laatste 110.000 toegangskaarten voor het WK voetbal konden worden besteld. Het internationale 00-nummer viel uit door overbelasting.

Vanmorgen om acht uur begon de telefonische verkoop van de laatste tickets voor het WK, dat van 10 juni tot en met 12 juli in Frankrijk wordt gehouden. Ook uit andere landen werd druk gebeld, hetgeen eveneens tot storingen leidde. In het eerste uur werd het speciale nummer twee miljoen keer gedraaid, een record voor PTT Telecom. Vanuit Engeland gebeurde dat vier miljoen keer, aldus een woordvoerder van PTT Telecom.

In Parijs kregen negentig telefonistes een stortvloed aan bestellingen te verwerken. Er waren drie nummers met een calldistributie ingesteld: een voor Frankrijk, een voor de overzeese gebiedsdelen van het land en een voor de rest van de wereld (00-33-149875354).

Op enkele plaatsen in Nederland raakten de regionale centrales zo overbelast dat ook interlokaal telefoonverkeer onmogelijk werd. Rond half tien was het moeilijk vanuit het noorden naar het zuiden te bellen. De storing (PTT Telecom spreekt van ,,een ontregeling'') had ook gevolgen voor sommige 112-alarmcentrales in Nederland.

Veel mensen die geen contact kregen met andere abonnees, belden het alarmnummer, waardoor dit ook overbelast raakte en soms onbereikbaar werd. Vanmiddag om half een waren de meeste abonnees weer bereikbaar, aldus de woordvoerder van PTT Telecom. ,,Behalve in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven, de voetbalsteden''.

,,De organisatie van het WK heeft de belangstelling ernstig onderschat'', aldus de woordvoerder. ,,Deze kaartverkoop had anders moeten worden georganiseerd. Bijvoorbeeld door een speciaal nummer per land. Wij hadden rekening gehouden met een stormloop, maar we konden er weinig aan doen.''

Of PTT Telecom de organisatie van het WK ter verantwoording zal roepen is nog niet bekend.

NRC Webpagina's
22 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)