U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Kerstverhaal van CNN eindigt met schulden


De stichting die het zieke Iraakse meisje Amal vorig jaar op verzoek van CNN naar Nederland haalde kan haar ziekenhuisrekening niet betalen.

Door onze redacteur GEERT VAN ASBECK

DEN HAAG, 21 APRIL. Twee weken geleden overleed het Iraakse meisje Amal, maar de Stichting Venture Middle East Nederland gaat alsnog de boer op om geld in te zamelen voor de kosten van haar behandeling. De christelijke hulporganisatie die het doodzieke kind eind vorig jaar na tussenkomst van CNN's Peter Arnett voor genezing naar Nederland haalde, kan namelijk de ziekenhuisrekening van het Amsterdamse AMC niet betalen. ,,Met Amal zijn we wel in één klap wereldberoemd geworden'', constateert Ruud van Maaren, bestuurslid van Venture Middle East Nederland, ,,maar helaas heeft die bekendheid maar heel weinig geld opgeleverd.''

Henk Bosch, directeur van de stichting, heeft zich inmiddels volledig teruggetrokken. Hij kon het verlies van Amal en de financiële perikelen emotioneel niet langer aan, vertelt het bestuur. Bosch was niet bereikbaar voor commentaar.

En het AMC eist volledige betaling. ,,Wij zijn een non-profit organisatie. Wij moeten ook op ons geld passen'', aldus woordvoerder Johan Kortenray.

Wat afgelopen december als een mooi kerstverhaal via de televisie- kanalen van CNN de gehele wereld over ging, eindigde rond Pasen in een financieel en menselijk drama.

Het verhaal begon bij Peter Arnett, de verslaggever van CNN die sinds de Golfoorlog bij bijna elk dreigend conflict naar Bagdad terugkeert. Arnett deed op 24 december een dringende oproep op de Internetpagina van CNN onder het kopje 'Stervend meisje in Bagdad hoopt op een wonder'. Het wonder kwam van Venture Middle East Nederland, een piepjonge hulporganisatie die zich het lot van Iraakse kinderen aantrekt. De stichting had juist een medische missie aan het land volbracht. Vijf medici, onder wie Simon Bloemendaal, hoofd anesthesie van het Radboudziekenhuis in Nijmegen, waren niet lang daarvoor uit de Iraakse hoofdstad teruggekeerd. Dankzij tussenkomst van Bloemendaal wist Bosch een bed in het AMC te reserveren. Door snel en doortastend optreden wist Bosch een plaatsje voor Amal te bemachtigen in het vliegtuig van de IJslandse vredesbeweging Peace 2000, dat juist onderweg was met een 'vredesvlucht' met hulpgoederen èn de kerstman voor kinderen in Irak. En dankzij Arnett kregen Amal en haar ouders toestemming van de Verenigde Naties en van Bagdad om Irak te verlaten.

,,Het was van CNN een leuk opzetje voor de Kerst'', vertelde Simon Bloemendaal van het Radboudziekenhuis destijds. ,,Een ziek kindje helpen. Zo maak je nieuws rond Kerstmis. Ik doe er een beetje cynisch over, maar zo werkt het wel. En het helpt. Het kindje is uiteindelijk op de goede plek gekomen!''

NRC Webpagina's
21 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)