U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 
ABN-Amro Jaarverslag 1997


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Amsterdamse Effecten- en Optiebeurs
ING


ING-top via opties bijna 84 mln rijker

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 21 APRIL. Dankzij de beurshausse van de afgelopen jaren is de achtkoppige raad van bestuur van ING Groep via hun optieregeling bijna 84 miljoen gulden rijker geworden. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag van bankverzekeraar ING over 1997.

Eind vorig jaar beschikten de acht bestuurders samen over 1.017.426 opties op aandelen in hun eigen bedrijf. Die opties geven hun het recht om tegen een gemiddelde uitoefenprijs van 55,45 gulden aandelen ING te kopen. Gisteren was de koers van het aandeel ING op de Amsterdamse effectenbeurs circa 138 gulden. Zouden de bestuurders al hun opties in één keer uitoefenen en de aandelen vervolgens tegen de koers van gisteren verkopen, dan levert dat bijna 84 miljoen gulden op.

Binnen ING geldt op dit moment geen verplichting om optierechten ten minste drie jaar vast te houden, omdat hiervoor volgens het concern fiscale belemmeringen bestaan. Uit een toelichting in het jaarverslag blijkt dat ING die driejaarstermijn in de toekomst wel wil invoeren.

De optieregeling voor de bestuurders van ING is niet nieuw. De omvang van de regelingen is dit jaar bij veel ondernemingen echter voor het eerst zichtbaar, omdat bedrijven in hun jaarverslag de opties van hun raad van bestuur apart zijn gaan vermelden. Voorheen zat de omvang van de regeling voor de bestuurders 'verstopt' in de cijfers voor alle managers die opties kregen toegekend. De toegenomen openheid vloeit voort uit de aanbevelingen die de Commissie-Peters (over Corporate Governance) vorig jaar heeft uitgevaardigd ten aanzien van helderheid van bestuur bij beursgenoteerde bedrijven.

De vaak riante optieregelingen die veel bestuurders en topmanagers in het bedrijfsleven tegenwoordig als beloning krijgen, staan al geruime tijd ter discussie. Vooral in de politiek kijkt men met gemengde gevoelens naar deze beloningsvorm, die uit de Verenigde Staten is overgewaaid. Premier Kok heeft in dit verband al eens gesproken over ,,exorbitante verrijking'', terwijl ook VVD-leider Bolkestein publiekelijk kanttekeningen heeft geplaatst bij de wijze waarop optieregelingen kunnen uitpakken. Bedrijven die dergelijke regelingen hebben ingevoerd, verdedigen zich met het argument dat de opties nu alleen zo winstgevend zijn omdat de beurskoersen van veel ondernemingen de laatste jaren spectaculair zijn gestegen.

Bij bankverzekeraar ING kunnen niet alleen de topfunctionarissen profiteren van de stijgende beurskoersen van hun werkgever. Vorig jaar heeft het concern een regeling ingevoerd waarbij alle 25.000 Nederlandse werknemers mochten intekenen op honderd gratis opties op aandelen in het eigen bedrijf. De opties geven het ING-personeel het recht om vijf jaar lang aandelen ING te kopen tegen een koers van rond de 53 gulden. Komt de koers daarboven, dan kunnen de medewerkers hun winst te gelde maken.

NRC Webpagina's
21 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)