U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Marathon Rotterdam
Weersverwachting gunstig voor wereldrecord marathon

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 17 APRIL. Het is vandaag precies tien jaar geleden dat Belayneh Densamo in Rotterdam het wereldrecord op de marathon liep. De Ethiopiër passeerde na 2.06,50 de finish op de Coolsingel. Experts verwachten dat die magische tijd zondag in Rotterdam zal worden gebroken, mits het weer meewerkt.

,,Bij het wereldrecord van Densamo was het twaalf graden en stond er weinig wind. Volgens de laatste weersverwachting gaat het zondag in die buurt komen'', zei de optimistische atletenmanager Jos Hermens vanochtend bij de presentatie van de toplopers.

Marathondirecteur Mario Kadiks en Hermens hopen zelfs op twee wereldrecords. Bij de vrouwen staat de beste tijd sinds 1985 op naam van de Noorse Ingrid Kristiansen die in Londen 2.21,06 liep.

Een wereldrecord wordt in Rotterdam zowel bij de mannen als de vrouwen gehonoreerd met een premie van 150.000 dollar. De organisatie heeft zich voor dat bedrag verzekerd. Hermens had dit jaar aan startgelden en tijdbonussen 1,3 miljoen gulden tot zijn beschikking. Dat is beduidend minder dan de budgetten van andere grote voorjaarsmarathons als Boston (komende maandag) en Londen (volgende week zondag). Voordeel is dat het traject in Rotterdam populair is onder de atleten en bekendstaat als zeer snel.

Bij de mannen lopen zondagmiddag (start om twaalf uur) acht atleten mee die een tijd van onder de 2.10 achter hun naam hebben staan. Vooral de Portugees Domingos Castro heeft de afgelopen maanden zijn zinnen op het wereldrecord gezet. Hij kwam vorig jaar al als eerste aan op de Coolsingel, in een scherpe tijd (2.07,51). De 34-jarige Domingos heeft zijn tweelingbroer Donicio naar Nederland meegenomen. De andere Castro is de afgelopen jaren veel minder snel geweest, maar hoopt in Rotterdam voor het eerst een tijd onder de 2.10 te lopen.

Er zijn meer kanshebbers dan Castro. De Keniaan Eric Kimaiyo (2.07,43) heeft nog iets sneller gelopen dan de favoriet uit Portugal. Zijn landgenoot Sammy Lelei werd op het laatste moment gecontracteerd als vervanger van de geblesseerde Sammy Korir. De Keniaan ondervindt hinder van een beenvliesontsteking.

Lelei heeft de tweede tijd (2.07,02) ooit gelopen achter zijn naam staan. De Zuid-Koreaan Bong Ju-Lee (2.08,26), die tweede werd bij de Olympische Spelen van Atlanta, is al ruim een week in Nederland om zich op de marathon voor te bereiden.

De marathon van Rotterdam heeft sinds zijn ontstaan in 1981 nog geen Nederlander als winnaar gehad. Dat zal in de achttiende editie ook niet gebeuren. De bekendste nationale loper, Bert van Vlaanderen, begint zondag aan zijn vijftiende marathon. Sinds '95, toen hij op fraaie wijze in 2.10,36 tweede werd in Rotterdam, heeft hij geen scherpe tijd meer gelopen. De talentvolle Greg van Hest, die dit seizoen tijdens verscheidene kortere wedstrijden positief opviel, loopt zijn eerste marathon.

Bij de vrouwen is de Keniase Tegla Loroupe de grote favoriete. Zij won vorig jaar in 2.22,07. Dat was net zoals Castro bij de mannen slechts een minuut langzamer dan het wereldrecord. Loroupe kreeg vanochtend in Rotterdam de gouden schoen als prijs van de wegatlete van het jaar uitgereikt. Ze heeft zondag de beschikking over twee mannelijke gangmakers.

Aan de Rotterdamse marathon doen in totaal 11.000 lopers mee.

NRC Webpagina's
17 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)