U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Weekbladpers koopt Belgische uitgever


Weekbladpers Groep (onder meer Vrij Nederland, Voetbal International en de uitgeverijen De Bezige Bij en Querido) neemt de Gentse uitgever van kinder- en kunstboeken Ludion over.

De uitgeverijen denken door de overname hun buitenlandse positie te versterken. Ludion blijft onder eigen naam opereren en opent op 1 januari 1999 een kantoor in Amsterdam. Vanuit de hoofdstad denkt de uitgeversgroep, met in het achterhoofd toekomstige uitgaves over Vermeer, Van Gogh en Mondriaan, dat Ludion kan uitgroeien ,,tot een toonaangevende Europese kunstuitgeverij''. Het een jaar oude en verliesgevende kinderboekenfonds brengt Weekbladpers onder bij Querido. Deze divisie speelde zich in september nog in de kijker met het behalen van een zilveren griffel en een zilveren penseel. Daar ontstond het idee voor de overname.

Crown terughoudend over resultaat 1998Papierproducent Crown van Gelder durft zich niet uit te spreken over de winst voor het lopende jaar. Weliswaar voorziet de directie voor het eerste halfjaar een winstverbetering ten opzichte van de 11 miljoen gulden van dezelfde periode van 1997, maar daarna zijn er teveel onzekerheden, aldus K. Schaafsma bij de presentatie van het jaarverslag. Het resultaat in de tweede jaarhelft kan negatief worden beïnvloed door de uitvoering van de laatste fase van het meerjareninvesteringsplan, waardoor een papiermachine enkele weken stil komt te liggen. Heineken breidt belang in Poolse brouwer uitHeineken mag toch zijn belang in de Poolse brouwer Zywiec uitbreiden tot 75 procent. Eerder was een uitbreiding van het belang tot meer dan 50 procent geblokkeerd door de Poolse beursautoriteiten. Zij vreesden dat Heineken uiteindelijk 100 procent van de Zywiec-aandelen zou verwerven en een einde zou maken aan de beursnotering van de Poolse brouwer. Heineken is volgens een woordvoerder ,,ontzettend blij'' dat de Poolse commissie voor toezicht op effectenverkeer is teruggekomen van haar eerdere beslissing. Herziening was mogelijk doordat Heineken een aantal garanties heeft geboden om te voorkomen dat zijn belang in Zywiec groter dan 75 procent zal worden. Begin dit jaar breidde Heineken zijn belang in Zywiec al uit van 31,8 procent tot 50 procent. Met die uitbreiding was een bedrag gemoeid van 109 miljoen gulden. Heineken bood toen 345 zloty per aandeel. Binnenkort zal de onderneming een nieuw bod uitbrengen om haar belang tot 75 procent op te voeren.

Nokia bouwt net Tele Danmark in NederlandHet Finse bedrijf Nokia gaat Tele Danmarks mobiele telefoonnetwerk in Nederland aanleggen. De opdracht heeft volgens Nokia een waarde van ,,enkele honderden miljoenen guldens''. Tele Danmark wil zich mogelijk samen met Belgacom op de Nederlandse markt voor mobiele telefonie storten. De Denen hebben met Ameritech en Singapore Telecom (ADSB) een belang in dit Belgische telecommunicatiebedrijf. Dit consortium bezit 49,9 procent van het Belgische concern, de overige 50,1 procent is in handen van de Belgische overheid. Tele Danmark heeft een aandeel van 33 procent in ADSB. Tele Danmark veroverde eind februari bij een door de overheid georganiseerde veiling voor 180 miljoen gulden vier regionale frequenties voor mobiele telefonie. Daarvoor legde het 180 miljoen gulden op tafel. Het bedrijf zegt met de frequenties in Nederland een landelijk dekkend netwerk te kunnen opbouwen. Landelijk vergunninghouder Telfort (British Telecom en NS) gaat met het Zweedse Ericsson in zee voor de aanleg van het mobiele net. Daarvoor betaalt het ongeveer 400 miljoen gulden. Telfort sleepte bij de veiling een landelijke mobiele frequentie in de wacht.

Rechten Landis even duur als aandeelDe inschrijfrechten op aandelen Landis zijn vanochtend op de Amsterdamse beurs voor 20 gulden per stuk verhandeld, evenveel als de waarde van het aandeel zelf. De hoge notering betekent dat beleggers bereid zijn 40 gulden neer te tellen voor aandelen van de beursnieuweling, een Utrechtse leverancier van computernetwerken. Door de hoge koers zijn particulieren aanzienlijk duurder uit dan institutionele beleggers, die bij een onderhandse plaatsing onlangs 25 gulden per aandeel betaalden.

Winstgroei van 46 procent voor NyloplastNyloplast in Rotterdam (kunststofproductie) heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 4,1 miljoen gulden, een stijging van 46 procent in vergelijking met 1996. De omzet nam toe met 15 procent van 53 tot 61 miljoen gulden. Uit het jaarverslag blijkt verder dat het bedrijfsresultaat een groei van 5,6 tot 7,2 miljoen gulden toonde. De winst per aandeel steeg met 53 procent tot 3,71 gulden. Nyloplast stelt de aandeelhouders voor het dividend te verhogen van 0,80 tot 1,20 gulden per aandeel. Het bedrijf verwacht voor dit jaar een hogere omzet en een duidelijk beter resultaat.

NRC Webpagina's
17 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)