U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Onzekere toekomst speelt Roccade parten

Door een onzer redacteuren
VOORBURG, 16 APRIL. Automatiseringsbedrijf Roccade heeft afgelopen jaar schade ondervonden van de onzekerheid die werd veroorzaakt door de mislukte verkoop van het bedrijf aan Getronics. Dat heeft directievoorzitter H. Bosma vanmorgen gezegd in een toelichting op de jaarcijfers.

Roccade had in 1997 moeite personeel te werven op de toch al krappe arbeidsmarkt en het zag veel medewerkers vertrekken. Ook het binnenhalen van grote opdrachten, waarbij beheer en soms ook de eigendom van informatiesystemen voor langere tijd wordt overgenomen van de klant (outsourcing), leverde problemen op.

Exclusief overnames groeide het aantal personeelsleden van Roccade in 1996 met ongeveer 600. Dat was het saldo van 900 mensen die nieuw binnenkwamen en 300 werknemers die vertrokken. In het afgelopen jaar nam het bedrijf in Nederland zo'n 750 mensen aan en gingen er 550 mensen weg. Het personeelsverloop nam toe van 10 tot 12 13 procent, vergeleken met de rest van de branche nog niet buitensporig hoog. Mede door een groei met iets minder dan honderd medewerkers in het buitenland nam het aantal medewerkers van Roccade toe tot 4.346 eind 1997. De problemen met het binnenhalen van opdrachten ontstaan doordat klanten willen weten of Roccade bij verkoop in betrouwbare handen valt.

Financieel directielid W. Middelburg toonde zich vanmorgen niettemin zeer tevreden over de resultaten. Het bedrijfsresultaat van Roccade kwam over 1997 uit op 74 miljoen gulden (1996: 41,2 miljoen). De omzet nam toe met 23 procent tot 804,7 miljoen gulden. De nettowinst steeg van 28,7 miljoen gulden in 1996 naar 35,2 miljoen in het afgelopen jaar. Roccade wil naar de beurs, maar moet wachten op een beslissing daarover bij de overheid. Die heeft honderd procent van de aandelen in handen. Volgens Bosma verdient een beursgang van Roccade de voorkeur boven verkoop omdat het meer oplevert en omdat via een beursgang de gewenste aandelenparticipatie van de werknemers kan worden geregeld.

De nettowinst van Roccade werd in het afgelopen jaar gedrukt door een voorziening van ruim 15 miljoen gulden voor oplossing van het probleem dat de eigen computersystemen hebben met de overgang naar het volgende millennium. Ook bij klanten van Roccade, dat ruim de helft van zijn omzet bij lokale en centrale overheden haalt, speelt het probleem. Directielid H. Huisman maakt zich met name zorgen over het millenniumprobleem bij de overheid, omdat die laat is met de inventarisatie ervan. De kans is groot dat er mede daardoor onvoldoende mankracht beschikbaar om het probleem geheel op te lossen. ,,We werden in 1999 toch al met een piekbezetting geconfronteerd en die wordt hoger en hoger'', aldus Huisman.

NRC Webpagina's
16 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)