U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Telecom Italia kiest voor Brits Cable & Wireless

Door onze correspondent MARC LEIJENDEKKER
ROME, 16 APRIL. Telecom Italia heeft gisteren een strategisch samenwerkingsakkoord gesloten met het Britse Cable & Wireless. Daarmee zijn de bestaande plannen voor een alliantie met het Amerikaanse AT&T en met Unisource, waarin ook de Nederlandse KPN deelneemt, in feite in de prullenbak gegooid. Afgelopen week sloot KPN Telecom-topman Wim Dik een kruisparticipatie tussen genoemde partijen niet uit.

In het principe-akkoord dat vorig jaar zomer werd ondertekend met AT&T, kreeg Telecom Italia echter geen toegang tot de lucratieve Amerikaanse markt. Met Cable & Wireless is dat wel het geval. Cable & Wireless Inc. heeft ruim 100.000 klanten in 24 Amerikaanse staten. De Italianen zullen ongeveer twee miljard dollar investeren in de alliantie. Voor dat bedrag neemt Telecom Italia 20 procent van het Franse bedrijf Bouygues over van Cable & Wireless, neemt het een belang van vijf procent in Cable & Wireless Inc. (de Amerikaanse houdstermaatschappij), en stapt het voor 20 procent in Cable & Wireless West Indies Limited (de houdstermaatschappij voor Midden-Amerika). Voor Cable & Wireless is de goede positie van Telecom Italia in Zuid-Amerika interessant. Ook hopen de Britten met het akkoord sterker te worden in Europa.

Topman Rossignolo van Telecom Italia sloot niet uit dat in bepaalde regio's een beperkte vorm van commerciële samenwerking mogelijk blijft met AT&T. De deur naar Unisource leek hij helemaal dicht te doen. ,,Zij zijn vrij om te besluiten wat ze willen doen na de nieuwe ontwikkelingen,'' zei Rossignolo. Na het principe-akkoord vorig jaar hadden zowel Unisource als AT&T een vertegenwoordiger in de raad van bestuur van Telecom Italia. Rossignolo maakte echter duidelijk dat hij de toekomst van zijn bedrijf verbindt aan Cable & Wireless.

NRC Webpagina's
16 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)