U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Winst Compaq fors lager, herstel concurrent Apple

Door onze correspondent
NEW YORK, 16 APRIL. Computerproducent Compaq heeft een slecht kwartaal achter de rug. De winst daalde liefst met 96 procent tot 16 miljoen dollar. Concurrent Apple daarentegen meldt na twee jaar van grote verliezen een ,,uitstekend kwartaal'' achter de rug te hebben. De tijdelijke terugkeer van mede-oprichter Steve Jobs is daar, in combinatie met ingrijpende kostenbesparingen, niet vreemd aan.

De forse winstdaling van Compaq was in overeenstemming met de verwachtingen van analisten. Die hadden hun voorspellingen een maand geleden bijgesteld na een winstwaarschuwing van de grootste pc-producent ter wereld. Vooruitkijkend verwacht Compaq, dat wel een 8 pct hogere omzet boekte dat ook het tweede kwartaal weinig groei te zien zal geven.

Compaqs problemen zijn onder meer te grote voorraadvorming en verlaagde marges door de voortdurende prijzenslag op de markt voor personal computers. Vooral op de Noord-Amerikaanse markt worstelt Compaq met felle concurrentie. Een van de belangrijkste concurrenten is Dell dat alleen direct verkoopt, dat wil zeggen per post, telefoon en Internet.

Volgens een Compaq-woordvoerder verlopen de verkopen in Europa volgens verwachting maar zijn ze in Japan en in de rest van Azië iets beneden peil. ,,Het zal nog een kwartaal van aanpassingen duren voordat de kernactiviteiten van Compaq weer op het pad van verbeterde winstgevendheid zitten'', aldus Earl Mason, financieel topmanager van het bedrijf. Volgens Mason nemen de voorraden alweer af. Ook Compaq-topman Eckhard Pfeiffer ziet alweer ,,een versnelling van de verkopen uit het distributiekanaal''.

Vorig jaar nam Compaq het bedrijf Tandem Computers over voor 3 miljard dollar in aandelen en afgelopen januari Digital Equipment Corporation (DEC) voor 8,7 miljard dollar. Deze ingrijpende acquisities vereisen aanpassingen binnen het bedrijf en er is tijd nodig om de nieuwe dochters te integreren. DEC is met zijn 55.000 werknemers een kolos in vergelijking met Compaq, dat 38.000 werknemers heeft.

Computerfabrikant Apple gaat steeds verder vooruit. Na een verlies van 1,8 miljard dollar in de laatste twee boekjaren boekte het bedrijf opnieuw een positief kwartaalresultaat. De nettowinst kwam uit op 55 miljoen dollar tegenover een verlies van 708 miljoen dollar in het eerste kwartaal van 1997.

De omzet in de traditioneel zwakke periode zakte met 12,5 procent van 1,6 miljard naar 1,4 miljard dollar. De helft daarvan werd in het buitenland geboekt. ,,Apple beleefde zonder twijfel een uitstekend kwartaal'', juichte interim-topman Steve Jobs. Vooral de grote vraag naar de Power Macintosh G3, goed voor de helft van de omzet, deed hem deugd.

Omdat ook chipproducent Intel gisteren na bekendmaking van de cijfers een dag eerder gunstige ontwikkelingen liet zien na het tweede kwartaal, zat op Wall Street de gehele technologiesector in de lift.

NRC Webpagina's
16 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)