U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T   N I E U W S  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Breard met injectie gedood
WASHINGTON, 15 APRIL. De Amerikaanse staat Virginia heeft gisternacht de 32-jarige Angel Francisco Breard door middel van een dodelijke injectie geëxecuteerd. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag had de Verenigde Staten vorige week om uitstel van executie verzocht.

Meerderheid Tweede Kamer akkoord met Italië in EMU
DEN HAAG, 15 APRIL. De overgrote meerderheid van de Tweede Kamer, inclusief de fractie van de VVD, gaat ermee akkoord dat de Nederlandse regering op de Europese top van 3 mei instemt met Italië als een van de (elf) landen die de euro als gemeenschappelijke munt invoeren. Dit bleek vanmorgen in het laatste grote debat van de Kamer over het Nederlandse EMU-standpunt.

Colijn beval op Lombok executie vrouwen en kinderen
AMSTERDAM, 15 APRIL. Hendrikus Colijn, in de jaren twintig en dertig minister-president, is als 25-jarige bevelvoerende officier in 1894 verantwoordelijk geweest voor de executie van Balinese vrouwen en kinderen door zijn Ambonese soldaten. Dat gebeurde na afloop van de aanval op Tjakra Negara, een paleiscomplex op het Indonesische eiland Lombok. Dit vermeldt de historicus Herman Langeveld in het eerste deel van zijn biografie Hendrikus Colijn 1869-1944. Dit leven van krachtig handelen (uitgeverij Balans), die vandaag is verschenen.

Havel buiten levensgevaar na spoedoperatie
INNSBRUCK, 15 APRIL. De Tsjechische president Vacláv Havel (61) is gisteren in Innsbruck met spoed geopereerd aan een perforatie van de dikke darm. Hij verkeert volgens de behandelende artsen niet meer in levensgevaar, maar het risico van complicaties zal nog enkele weken blijven bestaan.

Berechting van Botha definitief
GEORGE, 15 APRIL. Onderhandelingen over een vergelijk tussen de Zuid-Afrikaanse ex-president P.W. Botha en de Waarheidscommissie zijn vandaag vastgelopen. Botha (82) zal nu worden berecht wegens het negeren van oproepen te verschijnen voor de commissie, die misdrijven onder het apartheidsregime onderzoekt.

Medewerkers Rode Kruis ontvoerd
MOGADISHU, 15 APRIL. Gewapende Somaliërs hebben in de buurt van de Somalische hoofdstad Mogadishu negen medewerkers van het Rode Kruis ontvoerd, onder wie acht buitenlanders. Het was vanmiddag nog niet duidelijk welke nationaliteit de ontvoerden hebben.

IRA-gevangenen vervroegd vrij
DUBLIN, 15 APRIL. De Ierse Republiek heeft gisteren negen veroordeelde leden van het Ierse Republikeinse Leger (IRA) vervroegd vrijgelaten. Het besluit wordt in Ierland algemeen gezien als een poging om Sinn Fein, de politieke arm van de IRA, enthousiast te maken voor het vrijdag gesloten vredesakkoord over Noord-Ierland.

Stedelijk krijgt collectie Russen
AMSTERDAM, 15 APRIL. De Stichting Chardzjijev heeft vandaag de collectie Chardzjijev in bewaring gegeven bij het Stedelijk Museum in Amsterdam. Naar verluidt omvat de collectie 1.350 tekeningen en schilderijen van Russische avant-garde-kunstenaars als Malevitsj, Lissitzky, Larionov en Gontsjarova.

Massaal protest studenten Jakarta
JAKARTA, 15 APRIL. Duizenden studenten hebben vandaag op universiteiten in en rond Jakarta geprotesteerd tegen de regering. Ondanks waarschuwingen van het leger dat de studenten zich niet met politiek bezig moeten houden, grepen de autoriteiten niet in.

NRC Webpagina's
15 APRIL 1998


NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)