U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    O P I N I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Verkiezingssite

H O O F D A R T I K E L :
De schaduw van 6 mei


TOCH NOG GOED nieuws voor een groep van duizenden weduwen en weduwnaars. Hun nabestaandenuitkering zal door toedoen van een plotseling lankmoedig geworden Tweede Kamer alsnog enigszins worden verhoogd. De protestacties die weduwen, weduwnaars en wezen nu al jaren voeren tegen de nieuwe Algemene Nabestaandenwet hebben dus toch enige zin gehad.

De grieven zijn gehoord en een Kamermeerderheid heeft bij staatssecretaris De Grave (Sociale Zaken) aangedrongen op enkele versoepelingen van de wet. De laatste staat niet onwelwillend tegenover de wensen van de Kamer. Toch laat de gang van zaken een wrange smaak na. Het plotselinge begrip bij de regeringsfracties voor de noden van de nabestaanden kan namelijk niet los worden gezien van de naderende verkiezingen. Zeker in een tijd waarin het economisch goed gaat, verhouden vervelende boodschappen uit Den Haag en de stembus zich maar moeilijk tot elkaar. Het in doodsnood verkerende D66 was de eerste coalitiepartij die omging en zich aansloot bij GroenLinks dat reeds langer pleit voor een royalere regeling voor nabestaanden. De twee andere regeringsfracties PvdA en VVD volgden weldra.

OP ZICHZELF is er natuurlijk niets op tegen dat volksvertegenwoordigers signalen oppikken uit de samenleving. Integendeel. In het recente verleden was de terechte kritiek op coalitiefracties dat deze zich geheel afsloten van de buitenwereld en het voortbestaan van het kabinet nog als enig doel leken te hebben. Het was ook de tijd waarin het aanzien van de Eerste Kamer, waar de druk van het monisme minder heerste, toenam. In diezelfde senaat sneuvelde dan ook begin jaren negentig het eerste wetsvoorstel om te bezuinigen op de uitkeringen van nabestaanden.

Het is juist de lange voorgeschiedenis van de in 1995 aanvaarde wet die de huidige houding van de regeringsfracties ongeloofwaardig maakt. Van het begin af aan was duidelijk dat de nieuwe nabestaandenwet in veel individuele gevallen zeer ingrijpende gevolgen had. In de media werden mensen opgevoerd die er soms wel meer dan duizend gulden per maand op achteruitgingen. De voorbeelden werden niet ontkend maar 'Den Haag' wilde er desondanks niet meer tegenoverstellen dan een overgangsregeling.

SINSDIEN IS ER niets veranderd behalve dat de onomstreden voorbeelden werkelijkheid zijn geworden. Wat ruim twee jaar geleden als hard maar noodzakelijk door een Kamermeerderheid werd geaccepteerd, wordt nu - drie weken voor de verkiezingen - gedeeltelijk teruggedraaid. De nabestaanden waren net op tijd. Jammer voor alle andere mensen die er als gevolg van wetswijzigingen in inkomen op achteruit zijn gegaan. De Tweede Kamer is vanaf morgen tot na 6 mei gesloten.

NRC Webpagina's
15 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)