U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
ABN AMRO
Crédit Mutuel
Ministerie van Financiën
GAN


ABN Amro verliest slag om Franse CIC

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 15 APRIL. ABN Amro heeft de slag om de grote Franse bank CIC verloren. Minister Strauss-Kahn van Financiën maakte gisteravond bekend dat het Franse Crédit Mutuel de eigenaar van CIC wordt.

Deze coöperatieve bank betaalt 13,4 miljard franc (4,5 miljard gulden) voor het meerderheidsbelang van 67 procent van de aandelen. Volgens minister Strauss-Kahn ontliepen de biedingen van de andere twee kandidaten, ABN Amro en Société Général, elkaar nauwelijks, maar Crédit Mutuel zou in alle andere opzichten ,,een gelijkwaardig of beter bod'' hebben gedaan.

ABN Amro zegt in een reactie teleurgesteld te zijn, maar de bank onthoudt zich van kwalificaties over de selectieprocedure. ,,We hebben in elk geval de indruk dat er voldoende serieus naar ons bod is gekeken.''

Door de overname van CIC (21.000 medewerkers, 1400 filialen) had de bank gehoopt een tweede thuismarkt in Europa te kunnen creëren.

,,CIC was inderdaad een buitenkansje, omdat een grote bank niet vaak via een veiling wordt aangeboden. Daar komt nog bij dat de moeder in financiële problemen verkeert'', stelt een woordvoerder. CIC is nu nog in handen van de verzekeraar GAN.

De werknemers van de regionale bankgroep CIC hadden eerder een voorzichtige voorkeur uitgesproken voor ABN Amro, vooral omdat een overname door een Franse bank overlappingen zou creëren. Daardoor zou de kans op massa-ontslagen groter worden, maar Crédit Mutuel heeft toegezegd tot 2003 geen banen te zullen schrappen. ABN Amro maakte in haar bieding duidelijk jaarlijks vijfhonderd banen weg te willen snijden, maar op de langere termijn drieduizend jongeren aan werk te zullen helpen.

Behalve de garanties voor de werkgelegenheid heeft Crédit Mutuel ook een kapitaalinjectie toegezegd. Het eigen vermogen zal nog dit jaar worden versterkt met 4 miljard franc (bijna 1,3 miljard gulden).

ABN Amro heeft als enige buitenlandse bank een bod gedaan op CIC. In een eerdere instantie waren twee andere Franse banken, Banque National de Paris en Crédit Commercial de France, al afgevallen. De prijs die nu voor CIC wordt betaald is twee keer zo hoog als de biedingen die in 1995 werden gedaan. In dat jaar werd de privatiseringsoperatie door de Franse regering als gevolg van sociale spanningen afgeblazen.

Het aandeel ABN Amro bleef tamelijk onbewogen op het nieuws uit Frankrijk. De koers opende zeventig cent hoger op 55,80. Tegen het middaguur had het aandeel op 55 gulden een dubbeltje ingeleverd ten opzichte van de slotkoers van gisteren.

NRC Webpagina's
15 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)