U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ajax
PSV Supporters
Kampioenschap Ajax is er een van tegenstellingen

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN
AMSTERDAM, 14 APRIL. Kampioen zonder te spelen. PSV bewees Ajax op eerste paasdag een slechte dienst door de wedstrijd tegen Sparta weg te geven.

Op deze wijze een titel veroveren is bijna onbevredigend. Het gevoel van een tennisser die de finale wint omdat zijn tegenstander geblesseerd uitvalt. Als een verrassing kwam het niet. ,,Waarom zou PSV ons morgen niet helpen, want dat heeft het al het hele seizoen gedaan'', riep de speaker van de Arena zaterdagavond nadat Ajax met speels gemak Heerenveen een minderwaardigheidscomplex had bezorgd (7-2). Zijn woorden werden door het publiek met gejoel beantwoord.

Sinds AZ in het seizoen '80-'81 op de 28ste speeldag kampioen werd, verzekerde geen club zich zo snel van de kampioensschaal. Dat Ajax al na 29 wedstrijden landskampioen is, lag vóór de competitie niet in de lijn der verwachting. De 27ste titel voor de Amsterdamse ploeg is er een van tegenstellingen. PSV was de ingespeelde ploeg. Ajax kreeg een vreemdelingenlegioen over de vloer met een nieuwe trainer aan het hoofd. Van Gaal, Bogarde, Kluivert, Scholten en Overmars waren vertrokken.

Maar de nieuwe trainer Morten Olsen bleek een gelukkige hand te hebben in het aantrekken van versterkingen. Aan de ene kant weloverwogen, aan de ander kant noodgedwongen, zocht hij spelers die plezier hebben in het spelletje en niet met dollartekens in hun ogen naar Amsterdam kwamen. Hij contracteerde buitenlanders als Oliseh, Laudrup, Arveladze en Rudy, namen die hij kende van vroeger. Het bleken geen over het paard getilde vedetten maar voetballers die met hun hart spelen en de bankrekening op de tweede plaats laten komen. Vandaar dat Olsen op moeilijke momenten kon rekenen op zijn ploeg. Als het elftal niet draaide, en dat gebeurde vaak genoeg, werd op karakter altijd nog een bescheiden overwinning afgedwongen. PSV kwam op slechte dagen vaak niet verder dan een gelijkspel.

Twee keer toonde de onttroonde kampioen zich tegen Ajax niettemin de betere ploeg, al eindigde de laatste onderlinge confrontatie in een gelijkspel. PSV kon op de lange duur niet de volharding opbrengen van Ajax, dat in tegenstelling tot andere jaren met een stel geroutineerde spelers opereerde en ook betere reserves kon aanspreken dan onder Van Gaal. De passie en gretigheid van Ajax ontbrak bij PSV.

Ondanks de resultaten in de competitie maakte Ajax als team zelden een goed ingespeelde indruk. Te vaak ontstonden er chaotische toestanden in de defensie. Dat kan in de matige Nederlandse competitie, dat is fnuikend op Europees niveau. Zelfs met een topkeeper als Van der Sar. Vandaar de tamelijke vroege uitschakeling in de kwartfinales van het UEFA-Cuptoernooi tegen de counterploeg Spartak Moskou. Olsen gaf het individu veel vrijheid en de klasse van zijn spelers deed de rest. Soms werd de tegenstander door enkele bevliegingen in een tijdsbestek van vijf minuten opgerold. Typerend voor het Ajax van Olsen is Shota Arveladze. De grillige Georgiër kan scoren uit een onmogelijke hoek, maar ook voor open doel falen. Een spits krijgt bij Ajax echter altijd weer een tweede kans.

Ajax in de huidige samenstelling zou volgend seizoen beter op elkaar ingespeeld kunnen raken. Zorgvuldiger in de defensie en met efficiënter vleugelspel. De vraag is alleen of Morten Olsen nog een jaar over hetzelfde spelersmateriaal kan beschikken. De gebroeders De Boer zullen elke aantrekkelijke buitenlandse aanbieding aangrijpen om een breuk te forceren. Frank de Boer liet in het paasweekeinde weten dat het nog een kwestie van weken is voordat hij zijn nieuwe club bekend maakt. Aanvoerder Danny Blind, het tactisch brein van Ajax, wikt en weegt: doorgaan of stoppen nu het nog goed gaat. Hetzelfde geldt voor Michael Laudrup. Zonder deze spelers wordt de bodem weggeslagen onder het team dat dit seizoen door schade en schande zo oppermachtig bleek. Keren zij de Arena de rug toe, dan moet Olsen weer aan een nieuw team bouwen.

Maar het recente verleden heeft uitgewezen dat Ajax na een leegloop dankzij zijn cultuur en structuur sterker terugkomt. De beursgang zal de club extra geld opleveren en meer armslag geven op de transfermarkt. De prestaties op het veld mogen echter niet onder druk komen te staan van de aandelenkoersen. Want dan kunnen het plezier en de passie weleens plaatsmaken voor een zakelijke benadering die in het voetbal hoogstens kortstondig vruchten afwerpt.

NRC Webpagina's
14 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)