U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Heartburn

GERWIN TAMSMA
Wie ooit Mike Nichols zelf in actie heeft gezien in de satirische televisieprogramma's die hij in de jaren vijftig samen met zijn toenmalige vrouw Elaine May maakte, weet dat de inmiddels 67-jarige regisseur meer in zijn mars heeft dan hij met Heartburn (1986) laat zien.

Dat had Nichols ook al bewezen met een aantal klassiek geworden films, zoals Who's Afraid of Virginia Woolf? en The Graduate.Toch leek ook Heartburn alle ingrediënten te bevatten om er een succes van te maken. Aan de basis stond een wraakzuchtig boek van Nora Ephron, die later het scenario voor het romantische twijfelkontenepos When Harry Met Sally leverde. Ze was enige tijd getrouwd met Washington Post-journalist Carl Bernstein, de man die samen met Bob Woodward het Watergate-schandaal onthulde.

Hun huwelijk strandde op Bernsteins overspeligheid. Maar in de filmversie zijn de scherpe kantjes eraf: het is na dreiging van Bernstein met een proces een soort advocatencompromis geworden. Bovendien wordt het feit dat de scenariste met het op straat gooien van haar privéleven een ticket naar Hollywood verdiende, buiten beschouwing gelaten.

Meryl Streep en Jack Nicholson spelen de echtelieden. Het is de enige keer dat de beide sterren samen te zien waren, maar het wordt nooit spannend tussen de in neurotische beschaving gespecialiseerde Streep en de aardse schmierder Nicholson. Na tien minuten film zijn ze getrouwd. Daarna gaat het over de huiselijkheden en ondergang van hun huwelijk en, zijdelings, over het roddelmilieu in Washington. Dat levert een paar fraaie momenten op, maar al met al lijkt zowel het één als het ander maar een saaie bedoening.

Wanneer de chemie tussen de sterren ontbreekt, het scenario slap en de regisseur ongeïnspireerd is, zijn er altijd de bijrolacteurs die dit soort films de moeite van het kijken waard maken. Stockard Channing, Richard Masur, Maureen Stapleton, Catherine O'Hara, een piepjonge Kevin Spacey: geen sterren maar ze zijn zo effectief dat het een genot is om naar te kijken.

Nichols, die nu getrouwd is met anchorwoman Diane Sawyer, revancheerde zich inmiddels voor de gemiste kans om de achterkant van het politieke mediacircus te portretteren. Hij heeft momenteel veel succes met Primary Colours, een film over de presidentscampagne van Clinton in 1992.

Heartburn (Mike Nichols, 1986, VS). Ned.3, 19.55-21.44u.

NRC Webpagina's
14 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)