U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

O O G   I N   O O G :
Femke van Frits

Frits Abrahams
Na rijp beraad besloten ze bij de VVD de familieleden in de verkiezingsstrijd te gooien. Vijf zetels achterstand in de peilingen, het werd te gek.

,,Zalm heeft nog een leuke broer.''

,,Die marktkoopman? Echt iets voor Paul de Leeuw.''

,,En Femke van Frits? Als een soort geheim wapen bij Karel van de Graaf?''

,,Maar dan wel voordat Kok weer eens Rita achter het weefgetouw vandaan plukt.''

De opmars naar de tv-studio's kon beginnen. Waar moest het over gaan? Dat regelde de voorlichter wel met die tv-mensen. Het gaat in de politiek immers vooral om de beeldvorming, de inhoud doet er steeds minder toe.

Het resultaat was opzienbarend. De familieleden van de VVD-leiders bleken veel telegenieker dan de leiders zélf. De broer van minister Zalm was een ontwapenend spontane man die bij grapjes heel normaal lachte, en niet - zoals zijn broer - zijn mond nerveus opensperde als een lege hooischuur waarin je als tv-kijker beteuterd zat te koekeloeren.

En Femke? Die overtrof iedereen. Voor het eerst tijdens een tv-optreden bleef haar man volledig in de schaduw van zijn gesprekspartner. Een enkele keer kreeg Bolkestein een complimentje toegewoven (,,hij danst zó goed, ook de tango''), maar verder werden vooral zijn zwakke punten onder het vergrootglas gelegd. Het was op het genadeloze af. Uit alles bleek dat zijn vrouw heel wat aan hem had moeten sleutelen voordat het resultaat enigszins toonbaar was geworden.

,,We hebben veel naar videobeelden gekeken'', vertelde ze. ,,Frits moet niet proberen toneel te spelen. Hij moet niet doen alsof, hij moet zijn wie hij is.''

Soms valt Bolkestein nog wel eens terug in een oude fout: dan zit hij, volgens zijn vrouw, meer 'in zijn hoofd dan in zijn lijf'. ,,Als hij in zijn lijf zit, dan is hij heel erg oké. Als hij schakelt naar zijn lijfelijkheid, zie je een andere man.''

Karel van de Graaf kon meteen de proef op de som nemen. Hij stelde vragen over de affaire-Van Baalen en over de rol van Italië in Europees verband. ,,Hoe was hij nu?'' vroeg Van de Graaf aan Femke. Ze lachte een beetje zuinig, hij had toch weer te veel 'in zijn hoofd' gezeten.

Nu het persoonlijke ook bij de VVD politiek is geworden, is de vraag of deze aanpak ook vruchten zal afwerpen. Daarover heb ik mijn twijfels. Zo vraag ik me af of het verstandig is dat de VVD-coryfeeën zich laten vergezellen door familieleden die suggereren dat ze niet op de VVD zullen stemmen. Zalms broer zei dat hij het dichtst bij D66 stond, en Femke Boersma liet het wijselijk in het midden - sterker nog: ze blijkt er al haar hele huwelijk over te zwijgen als het graf.

,,Ik weet niet wat ze stemt'', zei Bolkestein, ,,ik heb het haar nooit gevraagd, het gaat me niet aan.'' (Ik vraag mijn vrouw altijd wat ze stemt: het gaat mij wel degelijk aan, al was het alleen maar om mijn eigen aarzelingen te overwinnen.)

Op de Duitse tv hoorde ik de voormalige bondskanselier Helmut Schmidt in een overmatig wellevend gesprek met Helmut Kohl zeggen: ,,De tv is voor de politiek het belangrijkste medium geworden. '' Ook in Nederland wordt naar dat credo gehandeld. Er was tijdens de paasdagen nog veel meer politiek op de tv - meer dan een mens kan verstouwen. Wim Kok kwam liefst twee keer uitgebreid voorbij - in Het Lagerhuis en bij Andries Knevel - en Paul Rosenmöller liet zich in Netwerk niet in de hoek drijven door Karel van de Graaf en Fons de Poel, ook al deden die daartoe - en terecht - hun uiterste best.

Felix Rottenberg was in Het Schaduwkabinet duchtig aan het formeren op basis van het thema 'volksgezondheid'. Een van zijn idolen blijkt ex-staatssecretaris Joop van der Reijden te zijn. Na lang aandringen wilde die zijn panacee verstrekken: private klinieken. Ik betwijfel of Rottenberg dát wilde horen.

NRC Webpagina's
14 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)