U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Moskou krijgt eigen weerman na 'bedrog'

Door onze correspondent
MOSKOU, 14 APRIL. Op de website van het Russische KNMI stonden zonnetjes boven Moskou met wat verspreide bewolking, maar de reëel bestaande hemel was parelgrijs en gevuld met bladgrote sneeuwvlokken. Zondag, toen het 11 graden boven nul zou worden, viel er 16 centimeter sneeuw, en maandag nog eens 15 centimeter.

,,Desinformatie'', oordeelde de Moskouse burgemeester Joeri Loezjkov, en hij verbrak de banden met Ruslands meteodienst Roschidromet. De populist, een kaal, ongrijpbaar mannetje dat Jeltsin wil opvolgen in het Kremlin, zal voortaan zijn eigen weermannen inhuren. Dat was hij al lang van plan, maar ,,het bedrog'' van dit weekend bood een mooie aanleiding om populair te doen.

De ringweg van Moskou raakte gisteren verstopt. De internationale luchthaven Sjeremetjevo was gesloten. Hoogspanningskabels bezweken onder de sneeuwvracht zodat delen van de stad Vladimir zonder stroom zaten. En dat half april, terwijl de meteodienst juist een zonnig weekend had beloofd, zeer geschikt om de datsja's in te richten voor het zomerseizoen.

Gisterochtend was voor Loezjkov de maat vol. De gigantische Moskouse vloot van strooiwagens, schuivers en speciale sneeuwruimmachines met automatische grijphandjes kon niet op tijd uitrukken. De zondebok was Roschidromet, de dienst die vorig jaar nog een plan had ontvouwd om het weer boven Moskou niet alleen te voorspellen, maar ook te beïnvloeden. Naar analogie van de beproefde Operatie Blauwe Hemel, als de sproeivliegtuigjes voor grote feestdagen de regenwolken buiten Moskou met chemicaliën bestrijden (waardoor ze hun verzadigingspunt bereiken), stelde Roschidromet voor om Moskou de afgelopen winter geheel van sneeuwval te vrijwaren. Maar Loezjkov vond dat plan te duur.

NRC Webpagina's
14 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)