U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Bank of Japan
TBS


'Bank of Japan knoeide met administratie'

Door onze correspondent HANS VAN DER LUGT
TOKIO, 14 APRIL. Een Japanse televisiezender heeft gisteren de Japanse centrale bank ervan beschuldigd haar administratie bewust te hebben vervalst. De Bank of Japan zou dit hebben gedaan om extra geld voor het personeel te kunnen incasseren.

Na een eerdere arrestatie bij de centrale bank wegens corruptie is dit de tweede keer in korte tijd dat de bank in opspraak raakt.

De tv-zender TBS bracht gisteravond prominent het bericht dat Japans centrale bank de afgelopen tien jaar in haar jaarlijkse rapportage aan het ministerie van Financiën het aantal personeelsleden van de bank opzettelijk zo'n tien procent hoger opgaf dan ze werkelijk in dienst had. De bank zou het geld dat voor de salarissen van deze tien procent 'fictieve werknemers' in de boeken kon worden genoteerd hebben gebruikt om het salaris van de overige personeelsleden op te vijzelen.

In tien jaar tijds zou op deze manier een bedrag van bijna 800 miljoen gulden zijn verdeeld. Volgens de zender is de bank met deze praktijk begonnen nadat er tien jaar geleden kritiek kwam op de hoge salarissen. Volgens TBS ontvangen werknemers van de bank momenteel gemiddeld een salaris van 175.000 gulden per jaar.

De Japanse regering neemt de beschuldiging serieus maar wil eerst ,,een bevestiging van de feiten'', zo zei de regeringswoordvoerder vandaag in een reactie. Gisteren zei de onlangs nieuw aangetreden gouverneur van de centrale bank, Masaru Hayami, nog voor de camera ,,niets te weten'' van de genoemde praktijken.

De zender TBS zegt de beschuldiging te baseren op getuigenissen van anonieme werknemers van de bank. Vandaag vervolgde TBS zijn berichtgeving met de openbaarmaking van documenten waaruit blijkt dat de aantallen werknemers die de centrale bank de afgelopen tien jaar aan het ministerie van Financiën opgaf ook verschillen met de cijfers die ze aan de regerende Liberaal Democratische Partij meldde.

Juist afgelopen vrijdag heeft de centrale bank disciplinaire maatregelen genomen tegen 98 van zeshonderd leidinggevende functionarissen voor het accepteren van uitgebreide 'tractaties' uit het bedrijfsleven. Onder de gestraften zijn twee van de zes leden van het dagelijks bestuur van de bank. De maatregelen volgen op de arrestatie eerder dit jaar van een bankmedewerker wegens het doorspelen van vertrouwelijke informatie aan banken in ruil voor, wederom, uitgebreide 'tractaties' zoals diners en partijtjes golf. De toenmalige gouverveur van de bank trad wegens dit schandaal per 1 april jongstleden af.

NRC Webpagina's
14 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)