U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
De tekst van het
Noord-Ierse vredesakkoord

Ulster Unionist Party

Sinn Fein


Iers overleg eindigt met vredesakkoord

Door onze correspondent
BELFAST, 11 APRIL. Na marathonoverleg in Belfast, en met forse vertraging, hebben gisteren Groot-Brittannië, de Ierse Republiek en de belangrijkste partijen in Noord-Ierland een historisch vredesakkoord getekend. ,,De last van de geschiedenis kan nu eindelijk van onze schouders worden gewenteld'', zei de Britse premier Tony Blair na afloop. Hij zei ook dat ,,vandaag niet meer dan een begin is'' en dat het akkoord ,,alleen maar kan werken als de Noord-Ierse partijen ervoor zorgen dat het werkt.''

Het akkoord voorziet in de vorming van een Noord-Iers parlement van 108 leden, versterking van de relaties tussen Ierland en Noord-Ierland en het aanhalen van de betrekkingen tussen Groot-Brittannië en het Ierse eiland. Verder regelt de overeenkomst vervroegde vrijlating van gevangen terroristen en ontwapening. Een speciale raad met vertegenwoordigers uit Ierland en Noord-Ierland gaat zich bezighouden met gezamenlijk beleid op het gebied van landbouw, transport en relaties met de Europese Unie. In Ierland wordt een referendum gehouden over de wijziging van 's lands grondwet, die nu aanspraken op Noord-Ierland bevat.

De Britse premier liep met zijn waarschuwing vooruit op de onvermijdelijke problemen die de uitwerking van het vredesakkoord nog zal opleveren. In de plenaire zitting waarmee de onderhandelingen werden besloten, spraken de politieke doodsvijanden van weleer elkaar aan als ,,geëerde collega's''. Hun tegenstellingen verbloemden ze met woorden van verzoening. Maar achter de schermen ventileerde de Ulster Unionist Party (UUP) haar frustratie over de Ierse regering, die de grootste protestantse partij van Noord-Ierland twee dagen lang had gemeden. En vertegenwoordigers van Sinn Fein, de politieke vleugel van het Ierse Republikeinse Leger (IRA), spraken er hun verbijstering over uit dat de UUP elk direct contact met de republikeinse partij nog altijd mijdt.

Volgens de planning had een akkoord al vóór donderdag middernacht moeten worden gesloten. Maar uiteindelijk werd pas zeventien uur later na een turbulente marathonzitting overeenstemming bereikt. Nadat een politieke regeling gisteren rond het middaguur niet meer dan een formaliteit leek, dreigde het overleg op het laatst alsnog te mislukken. Maar bezwaren van de unionisten, die voor een crisissfeer zorgden, konden door schriftelijke garanties van premier Blair worden weggenomen. Vertegenwoordigers van acht Noord-Ierse partijen plus de regeringen van Groot-Brittannië en Ierland onderschreven uiteindelijk met dodelijk vermoeide gezichten het vredesakkoord.

De Amerikaanse oud-senator George Mitchell, die 22 maanden lang als voorzitter van de onderhandelingen is opgetreden, zei dat hij ,,nog nooit zo'n gevoel van voldoening en verantwoordelijkheid had gevoeld'' als op de slotdag van het vredesoverleg. Het akkoord prees hij aan als ,,rechtvaardig en evenwichtig''. Hij zei dat de overeenkomst in het belang is van de bevolking op het hele Ierse eiland, in de Ierse republiek en in Noord-Ierland.

Mitchell richtte zich ook tot de Noord-Ierse terroristen. Hij zei dat er geen moed voor nodig is om onschuldige burgers in de rug te schieten. Volgens hem vergt het meer lef met politieke rivalen rond de onderhandelingstafel te gaan zitten. De voorzitter van het vredesoverleg prees de premiers van Groot-Brittannië en Ierland die de afgelopen dag in Belfast een belangrijke rol hebben gespeeld. Volgens Mitchell zou er zonder hun aanwezigheid en inbreng geen akkoord zijn geweest.

De Ierse premier Bertie Ahern noemde het akkoord ,,een overwinning voor de vrede'' en ,,een nieuw begin''. Hij zei dat een politieke regeling de weg baant voor ,,een geleidelijke transformatie van alle betrekkingen op het Ierse eiland'' en onderstreepte dat hereniging alleen kan plaatsvinden met instemming van een meerderheid van het Noord-Ierse volk.

Dat principe is aanvaard door alle partijen, behalve Sinn Fein. David Trimble, de leider van de Ulster Unionist Party, constateerde dat de Unie tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië versterkt uit de besprekingen naar voren gekomen is. Sinn Fein-president Gerry Adams zei dat er nog steeds een gigantische kloof van wantrouwen bestaat tussen unionisten en nationalisten die alleen op basis van gelijkwaardigheid kan worden overbrugd. Hij riep alle partijen op te breken met ,,de confrontatiepolitiek uit het verleden die niks dan ellende heeft gebracht''.

NRC Webpagina's
11 APRIL 1998



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)