U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  


Hervorming in Indonesië: twijfel blijft


JAKARTA, 11 APRIL.Onafhankelijke economen hebben de hervormingsplannen van Indonesië terughoudend ontvangen. Ze vragen zich af of de regering zich dit keer wel houdt aan de afspraken die ze heeft gemaakt met het IMF.

Ook Hubert Neiss, die de onderhandelingen namens het Internationale Monetaire Fonds heeft geleid, zei niet voor honderd procent overtuigd te zijn van de plannen van Jakarta om nu de hervormingen van de economie daadwerkelijk krachtig aan te pakken. ,,Absoluut zeker kan ik niet zijn. Niemand kan absoluut zeker zijn.'' Volgens de IMF-functionaris is een maximum aan zekerheden vereist. Daarom heeft het IMF erop gestaan dat de regering van Indonesië onder meer elke week de belangrijkste economische gegevens publiceert. Dat moet snel duidelijkheid kunnen geven over de vraag welke koers Indonesië vaart.

Twee maal eerder kwam een akkoord tussen het IMF en Indonesië over economisch hervormingen tot stand, maar beide keren draalde het land om de plannen in de praktijk te brengen. Het fonds, dat tot nu toe slechts één keer een beperkt deel van de internationale steunoperatie van 40 miljard dollar heeft verstrekt, houdt daarom een tweede deel al enige tijd vast.

,,Geloofwaardigheid zal erg langzaam tot stand komen. Eerder druppelsgewijs dan door een stevige stroming'', aldus een analist die daaraan toevoegde dat het vertrouwen van de markt in het land slechts geleidelijk kan worden opgebouwd. Wel hebben analisten de aangekondigde hervormingen als een stap in de goede richting bestempeld.

Kern van het akkoord is een stabilisering van de roepia, waarvoor de centrale bank de rentetarieven zal aanpassen. Ook de Indonesische banken krijgen een impuls. De regering besteedt 15 procent van het bruto binnenlands product, de totale waarde van de geproduceerde goederen en diensten, aan de sanering van deze sector. Dat financiert ze door obligatieleningen uit te geven.

Een IMF-woordvoerder liet gisteravond laten weten dat het bestuur nog geen defintief oordeel over het deze week bereikte akkoord met Indonesië heeft geveld. Wanneer het stuk in het IMF-bestuur ter tafel komt is nog niet bepaald, maar de verwachting is dat dat binnen twee tot drie weken gebeurt. Eerder op de dag meldde het Amerikaanse persbureau Knight-Ridder dat het bestuur officieel had ingestemd met de overeenkomst met Indonesië die woensdag tot stand kwam. (Reuters, KRF)

NRC Webpagina's
11 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)